"Шан-з-Елизе" в Париж осъмна като огромна класна стая


"Шан-з-Елизе" в Париж осъмна като огромна класна стая
Снимка: Getty Images

Класна стая върху площ от 6600 квадратни метра, със 102 квадратни метра черна дъска и общо 1779 чина - хиляди хора се включиха в диктовка на булевард "Шан-з-Елизе" в Париж, който в неделя се превърна в гигантска класна стая, съобщи АФП.

Събитието се провежда за първи път в света, за него кандидатстваха над 50 000 души. От тях на случаен принцип бяха избрани 5100 души на възраст от десет до 92 години, които участваха в една от трите диктовки - по 1779 участници във всяко от упражненията.

Писателят Рашид Сантаки беше водещ на състезанието. Първата диктовка бе на пасаж от разказ от "Писма от моята мелница" на Алфонс Доде, прочетена от журналиста и председател на асоциация "Библиотеки без граници" Огюстен Трапенар. Другите две задачи за диктовка бяха съвременен текст, прочетен от писателката и журналистка Катрин Панкол и текст на спортна тема, прочетен от състезателя по ръгби Пиер Рабадан.

В 14:15 часа местно време в неделя на прочутия булевард възцари пълна тишина. Млади и стари започнаха да пишат. След няколко минути 10-годишният Самсон "се предаде". Каза, че му е трудно, защото диктуват твърде бързо. Когато двадесет минути по-късно диктовката приключи, Адриен, на 42 години, изпита облекчение. Казва, че с диктовката си припомнил стреса, тревогите от училище. Синът му Антоан, който седи от лявата му страна, е сред най-добрите ученици в класа си. Но листът за диктовката му е почти празен: "Беше почти невъзможно! Това беше диктовка за възрастни", каза той.

Турия Зеруни, пенсионерка на 65 години, ликува след проверката. "Направила съм само две грешки! Очаквах да е много по-трудно", радва се тя.

Голямата диктовка на Шан-з-Елизе е възможност за проверка на знанията и за почит към френския език, каза Марк-Антоан Жаме. "Диктовката е инструмент да живеем заедно. Тя обединява".

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама