Сирни Заговезни 2024: Кога се празнува и обичаи


Сирни Заговезни 2024: Кога се празнува и обичаи
Снимка: iStock

Празникът Сирни Заговезни (Сирни поклади) през 2024 година се празнува на 17 март, неделя. Това е последният ден преди Великденските пости, които продължават 7 седмици.

Обичаи за Сирни Заговезни

На Сирни заговезни всички роднини се "прощават", като по-младите отиват у по-старите, синовете и дъщерите у родителите и т.н. Самата прошка се иска като по-младите правят три поклона, целуват ръка на по-възрастните и казват "Прощавай!". Затова празникът се нарича още и Прощални заговезни. При това ходене се занася на мъж лимон, а на жена портокал, пожелават се "сладки заговезни" и "леки пости".

Един от основните елементи в тази празнична обредност е ритуалното палене на огън. Самият огън е една от четирите природни стихии, поради това той е трайно свързан с българския традиционен мироглед. Той заема важно място не само в българските пролетни празници, но и в тези на съседните ни народи. На Сирни Заговезни се палят огньове, с които да се прогони злото и зимата. Когато огънят започне да угасва, се играят хора и се пеят песни.

След вечерята се изпълнява очакваният с нетърпение най-вече от децата традиционен обичай "хамкане", "ламкане" или "люскане" на халва, яйце или парче сирене. Бабите завързват на греда на тавана червен конец, на който е закачено парче халва, сирене или варено яйце. Децата се нареждат в кръг на пода, с ръце отзад и когато бабата разклати конеца, се надпреварват да захапят парчето с уста.

Вижте още: Цветница 2024: Кога се празнува и обичаи

Празнична трапеза

На трапезата като за последно, преди Великденските пости, присъстват млечни и месни ястия. Приготвя се още домашна баница със сирене, кисело мляко, варени яйца, сирене, халва с ядки или друг вид, погача, печени ябълки и други храни.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама