Тези факти за еднояйчните близнаци ще ви изненадат


Тези факти за еднояйчните близнаци ще ви изненадат
Снимка: iStock

Как се формира полът на еднояйчните близнаци?

Еднояйчните близнаци са или две момичета или две момчета. Има рядко изключение от това правило, което включва хромозомен дефект. Идентични близнаци все пак са различни един от друг.

Въпреки споделените си гени, еднояйчните близнаци са уникални индивиди. Няма двама души на този свят, които да са напълно еднакви. Те са повлияни от незначителни разлики в околната среда в утробата, както и други фактори, след като се родят.

Имат ли специална връзка еднояйчните близнаци?

Много хора вярват, че идентичните близнаци споделят специална връзка, включително способността да четат взаимно мислите си. Някои също мислят, че близнаците развиват свой собствен език един с друг. Термини като идиоглосиа, автономен език или криптохсия описват феномена на езика на близнаците, които вълнува много изследователи и родители през годините.

Факти за еднояйчните близнаци:

– Причините за монозиготното формиране на близнаци са все още неизвестни и неидентифицирани от медицинската наука. Никой не знае защо яйцето се разделя, технически това е неизправност в нормалния процес на развитие.

– Няма наследствена черта, която да направи по-вероятно това да имате еднояйчни близнаци. Раждането на такива близнаци не се движи закономерно в поколенията в семействата. Въпреки че има семейства с висока честота на идентични близнаци, това се дължи на шанс, съвпадение или обикновен късмет.

– Еднояйчните близнаци представляват около една трета от всички близнаци. Дизиготните близнаци са два пъти по-чести като монозиготните.

– Статистиката за раждаемостта на еднояйчни близнаци остава стабилна през годините, въпреки общото увеличение на близнаци и тризнаци от края на 80-те години. Шансовете за появата на идентични близнаци са около 3 на 1 000 бременности с близнаци, докато раждаемостта за всички близнаци е около 33 на 1 000 бременности.

– Еднояйчните близнаци се случват два пъти по-често при естествено зачеване, отколкото при оплождане ин витро.

– Раждаемостта на еднояйчни близнаци не е обвързана със зависимост от раса, географско положение или майчина възраст.

– Идентичните близнаци не винаги споделят една обща плацента по време на бременността: Много лекари погрешно ще идентифицират близнаците като разнояйчни, защото те имат две плаценти. Реално броят на плацентите зависи от това кога оплоденото яйце се разделя. Ако това се случи достатъчно рано – двата ембриони ще се имплантират отделно в матката и ще развият отделни сакове. Ако разделянето настъпи по-късно, те могат да споделят една обща плацента.

– Много рядък тип е полу-еднояйчни близнаци: Случаят е идентифициран като нов тип близнаци през 2007 г. Това се случва изключително рядко, когато два сперматозоида оплодят една зряла яйцеклетка, след което тя се разделя. По този начин близнаците споделят едно и също ДНК от майка си, но всеки получава малко по-различна версия на ДНК от баща си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама