Какво не знаем за близнаците?


Какво не знаем за близнаците?
Снимка: Getty Images/Guliver

Бременността е един много специален период, чиито финал настъпва с раждането, а когато на бял свят се появи повече от едно бебче това носи още по-голяма радост. Причината е, че зачеването и износването на близнаци е по-рядко явление, особено, когато е по естествен път. Като средна статистика - от 70 бременности една е с близнаци. При инвитрото нещата стоят малко по-различни и шансът е много по-голям.

Все още се правят редица проучвания свързани с генетичният феномен за появата на еднояйчни и двуяйчни близнаци, но вече има и ясни факти, с които днес решихме да ви запознаем.

1. Близнаците имат по-голям шанс да са левичари

Статистиките показват, че шансът за децата, които са близнаци да станат левичари е двоен като процент в сравнение с останалите.

2. Местоположението на бебето в утробата определя кое бебе е близнак 1 и близнак 2

Лекарите се обръщат с близнак 1 към бебока, който се намира по-ниско в корема на мама и би се родил пръв при естествено раждане, съответно близнак 2 е над него и би се родил втори.

3. Еднояйчните близнаци имат почти еднаква ДНК

Интересен факт е, че въпреки почти идентичното ДНК - над 99%, еднояйчните близнаци имат различни пръстови и зъбни отпечатъци.

4. Около 25% от еднояйчните близнаци са "огледални"

Ако единият има бенка на лявото рамо, то другия има на дясното.

5. Близнаците могат да бъдат полуеднойячни близнаци

Това са случаи, когато една яйцеклетка се разделя, но след това всяка половина се опложда от различни сперматозоиди. При тези близнаци общото ДНК е малко над 70%.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама