Това е един от най-полезните плодове


Това е един от най-полезните плодове
Снимка: iStock/Guliver

Всеки, който се е посветил на здравословния начин на живот знае, че освен редовни тренировки, от голямо значение е и балансираният хранителен режим. Неизменна част от него са бананите. А защо именно те?

Изследванията показват, че само два банана ни дават достатъчно енергия за интензивна 90-минутна тренировка. Нищо чудно, че бананът е номер едно плод за водещи атлети в света. Още полезни свойства на бананите:

Подобряват храносмилането

Когато ядете банан, тялото ви консумира диетични фибри - средно 3 грама - което помага за подобряване на здравето на вашата храносмилателна система.

Този плод съдържа два вида хранителни фибри: персистиращо нишесте и пектин, като и двете са пробиотични хранителни вещества, които стимулират растежа на чревни бактерии за дебелото черво, тъй като те имат способността да предотвратяват или облекчат запек.

Защита за сърцето

Едно от малкото известни предимства на банана е, че той се грижи за здравето на сърцето поради богатото си съдържание на калий.

Един средно голям банан осигурява 9% от препоръчаното дневно количество калий, което намалява риска от сърдечни атаки и спомага за намаляване на кръвното налягане.

КОГА НАРЪТ МОЖЕ ДА Е ОПАСЕН?

Висока мозъчна активност

Двеста ученика от английското училище в Туикенам са били подпомогнати в учебната дейност чрез хапване на банани за закуска и обяд. Проучването е показало, че плодовете богати на потасиум засилват концентрацията, като правят зениците по-пъргави.

Здрава нервна система

Бананите са с високо съдържание на B витамини, което подпомага успокояването и регулирането на нервната система.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама