Това е животното, отнемащо най-много човешки животи на година


Това е животното, отнемащо най-много човешки животи на година
Снимка: iStock

Животинското царство е пълно със смъртоносни оръжия. Зъбите на лъва могат да разкъсат плътта със свирепа сила, гърмящите змии могат да вкарат токсини в кръвта, а хипопотамите могат да ви убият с мощните си челюсти. Това са само няколко примера за смъртоносни същества. Но кое животно убива най-много хора? Отговорът намира „Live Science“.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) "най-смъртоносното животно в света" е комарът, който по оценки убива от 500 000 до над един милион души годишно.

Основната причина комарите да са толкова смъртоносни? Те са преносители на болести, особено на малария.

"Маларията от дълго време е толкова опустошителна за човешките популации", казва пред „Live Science“ Шанън Ладо, еколог по болестите в Института за изследване на екосистемите "Кари" в Милбрук, Ню Йорк.

Вижте още: Народни средства, които ще ви избавят от комари

Маларията се причинява от паразитни едноклетъчни организми от рода Plasmodium, пренасяни от човек на човек от комарите Anopheles. Докато болестта е рядка в Северна Америка и Европа, тя е разпространена в някои части на Африка, Южна Азия и Южна Америка, според Our World in Data. В световен мащаб маларията е причинила около 619 000 смъртни случая през 2021 г. по данни на Световната здравна организация (СЗО).

Заболяването често е лечимо с достъпни здравни грижи. Но за хората с висок риск - като малки деца, бременни и хора с имунен дефицит, като ХИВ/СПИН - маларията може да бъде много сериозна. По данни на СЗО около 80% от всички смъртни случаи от малария в Африка са при деца на възраст под 5 години.

Комарите разпространяват и редица други заболявания като денга, чикунгуня, Западнонилска треска, вируса Зика и паразитната инфекция лимфна филариоза.

И така, защо комарите разпространяват болести толкова ефективно? От една страна, женските комари се хранят с кръв, което означава, че те много лесно пренасят патогени от кръвта на един човек на друг, отбелязва Ладо. Освен това те са малки и крилати, което означава, че могат да се разпространяват лесно и да хапят хора, без да бъдат забелязани.

Вижте още: 7 причини комарите да ни хапят по-често от другите

Съществува и фактът, че споделяме една екосистема и ресурси. Комарите разчитат на вода, за да се размножават, точно както хората разчитат на вода, за да живеят, което означава, че сме склонни да живеем на едни и същи места.

Комарите обаче не са единствените изключително смъртоносни животни на нашата планета. По данни на СЗО змиите убиват между 81 000 и 138 000 души всяка година, което ги прави едни от най-смъртоносните животни за хората. А бясът, болест, която се разпространява чрез ухапване от заразен бозайник (често куче), убива около 59 000 души всяка година, съобщава СЗО.

Други животни, като сладководните охлюви и буболечките асасини, също разпространяват потенциално смъртоносни болести за хората, като шистозомозата и болестта на Чагас, всяка от които убива хиляди хора всяка година, според СЗО.

Но само едно същество съперничи на комара за титлата най-смъртоносно за хората. В доклад на ООН се оценява, че убийствата и въоръжените конфликти са убили около 553 000 души през 2017 г. - което превръща човека в едно от най-смъртоносните същества на Земята.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама