Юбилей: Надписът на Холивуд стана на 100 години


Юбилей: Надписът на Холивуд стана на 100 години
Снимка: Getty Images

Надали има по-емблематичен надпис в света от този, разположен над хълмовете над Лос Анджелис и превърнал се в световен символ на филмовата индустрия. Точно надписът "Холивуд" отбеляза вековния си юбилей, окъпан в светлини.

Деветте митични букви светнаха – нещо, което не се е случвало от десетилетия, за да отбележат 100-годишнината си. През годините те се превръщат в символ, станал почти толкова известен, колкото и филмовите звезди в Лос Анджелис.

В своята история деветте букви са участвали в доста продукции, чието действие се развива в Лос Анджелис и многократно са били унищожавани със специални ефекти, сякаш за да се изтъкне рискът от изчезване на киното и на Америка.

Вижте още: Селена Гомес призна кой е новият ѝ приятел (СНИМКА)

Районът е и място на истински трагедии, сред който самоубийството на родената във Великобритания актриса Пег Ентуисъл, която скача от върха на буквата Н през 1932 г.

Символът, който е задължителен за всеки турист в Лос Анджелис, е толкова известен, колкото е непозната историята му: поставен през 1923 г., първоначално се е състои от 13 букви Hоllywoodland, чиято цел е да популяризират нов жилищен район.

Гигантският рекламен надпис, чиито хиляди лампички светят, за да привлекат вниманието към издигнатите под него къщи, се е превърнал в икона благодарение на бума на филмовата индустрия в Града на ангелите.

Буквите обаче са почти унищожени. През 40-те години на миналия век жителите искат от властите да премахнат надписа, тъй като е повреден от вятъра. Но градът решава да го поправи и през 1949 г. премахва land, за да запази Hollywood, който познаваме днес.

След три десетилетия на жарко слънце и лошо време, 15-метровите дървени букви отново са в окаяно състояние.

Тогава на сцената се появява рокаджията Алис Купър и подема кампания за възстановяване на предишния блясък на буквите, като дарява 28 000 щатски долара.

Още осем души, сред които актьорът Джийн Отри, основателят на сп. "Плейбой" Хю Хефнър и певецът Анди Уилямс, последват примера му, като всеки от тях спонсорира по една буква.

Новите букви са малко по-къси, но са изработени от стомана и са по-устойчиви.

За тях вече се грижи специално създадена организация. Оттам заявиха миналата година, че за обновяването на буквите по случай 100-годишнината им са били необходими почти 1500 литра боя и грунд.

Емблематичният знак преминава и през две премеждия: през 2017 г. букви са променени от любители на марихуаната, за да се чете Hollyweed (weed означава канабис - англ. език), а през 2021 г. W и D са заменени с В, за да стане Hollyboob (boob означава гърда на английски) с цел повишаване на осведомеността за рака на гърдата, припомня АФП.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама