Учени: Дължината на пръстите показва психични разстройства


Учени: Дължината на пръстите показва психични разстройства

В ново проучване канадски изследователи анализираха дължината на пръстите на доброволци с клинично диагностицирани психиатрични проблеми, за да определят дали психопатията е "биологично вкоренена", съобщава The New York.

Вижте още: Най-богатите животни инфлуенсъри

Изследователите установили, че хората, чийто показалец е по-къс от показалеца, са по-склонни да бъдат диагностицирани с психично разстройство. Резултатите от изследването са публикувани в списание "The Journal of Psychiatric Research".

Екипът започнал изследването, като отбелязал, че вече е известно, че тези с по-къс показалец и по-дълъг безименен пръст по-често се свързват с черти на "тъмната триада" и агресивно поведение. Характеристиките на "тъмната триада" са "очевидно социално нежелани нагласи, като макиавелизъм, нарцисизъм и психопатия".

Установено е също, че хората, които имат висок резултат в скалата на "тъмната триада", имат например силна умствена издръжливост и отлични спортни резултати, но също така непоносимост към несигурност, честа тревожност, липса на емпатия и манипулативност.

В изследването са участвали 80 доброволци, от които 44 с психични проблеми и 36 здрави хора без диагностицирани психични заболявания.

Анализът на техните ръце потвърди, че "в сравнение със здравите хора, хората с клинично диагностициран психиатричен проблем е най-вероятно да имат по-къс показалец и по-дълъг безименен пръст".

Вижте още: Най-важната задача на мозъка не е да мисли

От друга страна, един от авторите на изследването, Серж Бранд, казва, че хората с по-къси показалци не трябва да се тревожат, тъй като това явление често се среща при  напълно здрави хора.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама