Учени: Ето кои са най-чистите от пестициди храни


Учени: Ето кои са най-чистите от пестициди храни
Снимка: iStock

Всеки човек иска да яде чиста и пълноценна храна, но това се оказва все по-далечен блян. Не е тайна за никого, че продуктите, които редовно си набавяме от магазините, са пълни с пестициди. 

Environmental Working Group / EWG/, организация с нестопанска цел за опазване на околната среда в САЩ публикува своя ежегоден доклад за 15 най-чисти от пестициди плодове и зеленчуци.

Загрижените потребители могат да изберат конвенционално отглеждани зеленчуци и плодове от "Чистите 15" на EWG - списък на културите с най-ниско съдържание на пестициди, се казва в доклада. В почти 65% от храните в списъка не са открити никакви нива на пестициди.

Вижте още: Как да съхранявате картофи и моркови БЕЗ да омекват и покълват

И тази година авокадото оглави списъка на 2023 г. на най-малко замърсените продукти, следвано от сладката царевица на второ място. Ананасът, лукът и папаята, замразеният сладък грах, аспержите, пъпешът, кивито, зелето, гъбите, мангото, сладките картофи, динята и морковите съставляват останалата част от списъка.

Експертите казват, че е особено важно по време на бременността и през цялото детство да бъдем изложени на разнообразни храни без пестициди. Подрастващите се нуждаят от комбинираните хранителни вещества, но също така са по-силно засегнати от замърсители като пестицидите.

"Излагането на пестициди по време на бременност може да доведе до повишен риск от вродени дефекти, ниско тегло при раждане и смърт на плода", отбелязват от Американската академия по педиатрия. "Излагането на пестициди в детска възраст е свързано с проблеми с вниманието и ученето, както и с по-късни ракови заболявания".

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама