Учени откриха защо косата посивява


Учени откриха защо косата посивява
Снимка: iStock

Група специалисти от Нюйоркския университет смятат, че са открили истинската причина за избледняването на цвета на косата с напредването на възрастта, като са открили потенциални методи за лечение, с които вече няма да се налага да харчим пари за боядисване.

В ново проучване, публикувано тази седмица, учените изтъкват, че са разкрили механизма на посивяване на косата, което може да помогне за разработването на лечение за промяна на клетките, за да се обърне или спре процесът.

Вижте още: Звезден фризьор разкри грешките, съсипващи косата

Изследванията показват, че с напредването на възрастта на косата стволовите клетки могат да се задръстят и да загубят способността си да съзряват и да поддържат цвета на косата. Някои стволови клетки, които са способни да се развиват в много различни видове клетки, имат уникалната способност да преминават между отделенията за растеж във фоликулите. Тези клетки губят способността си да се придвижват с възрастта, което води до посивяване на косата.

В рамките на изследването си учените са се фокусирали върху клетките в кожата на мишки, но стигат до заключението, че ако откритията им са валидни и за хората, те биха могли да открият потенциален начин за обръщане или предотвратяване на посивяването на косата.

Ци Сун, водещ изследовател на проучването и постдокторант в NYU Langone Health, заяви: "Новооткритите механизми повишават възможността същото фиксирано разположение на меланоцитните стволови клетки да съществува и при хората. Ако е така, това представлява потенциален път за обръщане или предотвратяване на посивяването на човешката коса, като се помогне на блокираните клетки да се придвижват отново между развиващите се отделения на космения фоликул".

Вижте още: Бабите казват, че с тази маска ще порасте коса и на камък

Това не е първият случай, в който учените предполагат, че посивяването на косата може да бъде частично обратим процес - лошото хранене е една от възможните и лечими причини за преждевременно посивяване, наред със стреса. Експертите твърдят, че овладяването на нивата на тревожност може да възстанови процеса на пигментация за известно време.

Други изследвания показват, че генетиката или нашата ДНК също може да определя отчасти кога косите ни ще посивеят.

Д-р Юсуре Ал-Нуаими от Британското дружество за коса и нокти заяви: "Неотдавнашното проучване върху мишки допринася за разбирането ни за космения фоликул и за това как функционират клетките, произвеждащи пигмент. Вече откриваме повече за потенциала на терапиите със стволови клетки при заболявания, включително косопад, а проучвания като това, с нови открития за клетките, произвеждащи цвят, могат да доведат до редица бъдещи възможности за лечение на нашите пациенти".

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама