Учените отговарят: Можете ли да умрете от смях?


Учените отговарят: Можете ли да умрете от смях?
Снимка: Istock

Днес ще разкрием има ли истина в израза "Умирам от смях" според учените?

Понякога една много забавна история може да предизвика сълзи и задух и много често в такива моменти се използва фразата: „Ще умра от смях!“.

Вижте още: Каква е разликата между зелен чай и Матча?

Въпреки че вероятността е много ниска, това е технически възможно - и има документирани смъртни случаи, свързани със смях, пише "Live Science".

Има няколко начина, по които смехът може да причини отрицателен ефект върху тялото. Един от най-уязвимите пътища е през сърцето. В редки случаи бурният смях може да причини „синкоп, предизвикан от смях“, състояние, при което кръвното налягане спада бързо, когато се смеете прекомерно.

Бурният смях предизвиква силна реакция от страна на автономната нервна система – мрежата от нерви, които регулират неволните физиологични процеси – което води до временно намаляване на количеството кръв, което тече към мозъка, което може да доведе до загуба на съзнание.

Когато се смеете, вие движите гърдите си нагоре и надолу и това променя налягането в гръдната кухина и може да повлияе на вагусния нерв, който пренася сигнали между мозъка и повечето вътрешни органи“, казва д-р Тод Коен, началник на кардиологията и директор на иновациите в медицинските устройства в Нюйоркския технологичен институт.

Това може да причини замаяност или дори – много, много рядко – припадък, особено когато е много прекомерно“, добавя Коен.

Вижте още: От къде идват прочутите звезди "Мишлен" в заведенията

Първият случай на синкоп, предизвикан от смях, е документиран през 1997 г., когато 62-годишен пациент с хипертония и други сърдечни проблеми припадна няколко пъти, докато се смее на глас, докато гледа телевизионния сериал „Seinfeld“, което довежда до състоянието наречено „Синкоп от смях“.

В други случаи смехът може да повлияе на количеството кислород, което достига до сърцето, белите дробове и мозъка. Например, силни емоции, като голяма радост, могат да ускорят дишането и да предизвикат симптоми на астма, които могат допълнително да се влошат от необичайното дишане, свързано със смях.

В проучване от 2009 г. изследователите анкетирали 105 пациенти с астма и установили, че повече от 40% са имали астма, предизвикана от смях. В тежки случаи астматичните пристъпи могат да бъдат фатални, ако човек няма достъп до инхалатор.

На теория смехът може също да причини внезапен спазъм на гласните струни – състояние, известно като ларингоспазъм – или задушаване, ако човекът не получава достатъчно кислород между изблиците на смях. Въпреки това шансовете тези причини да причинят смърт са ниски. Въпреки че има докладвани случаи на смърт от смях поради задушаване или инфаркт, като цяло това остава малко вероятна причина за смърт при здрави индивиди.

Всъщност смехът е безвреден и дори полезен за вашето здраве в безброй ситуации. Смехът и хуморът могат да помогнат на пациентите да се справят с проблемите си, да осигурят различна гледна точка върху техните заболявания и да ги направят по-присъстващи и по-удовлетворени от живота, казва Коен.

Изследванията показват, че смехът може да намали безпокойството чрез значително намаляване на нивата на хормона на стреса кортизол, като в същото време увеличава освобождаването на допамин – „химикала на удоволствието“.

В допълнение, смехът може да помогне за увеличаване на притока на кислород в тялото и да намали възпалението при пациенти с коронарна артериална болест.

„Вярвам, че смехът е най-доброто лекарство и е малко вероятно да убие някого – но на теория може“, казва Коен.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама