В Каталуния падат всички забрани за топлес жени в басейните


В Каталуния падат всички забрани за топлес жени в басейните
Снимка: iStock

Активисти в Каталуния празнуват, след като правителството на испанската област информира кметствата, че трябва да разрешат на жените да се къпят топлес в обществените плувни басейни, съобщава Би Би Си.

Къпането без горнище е предвидено в каталунския закон за равенство от 2020 г. Въпреки това някои общински плувни басейни не допускат тази практика от въвеждането на закона, което води до десетки оплаквания всяко лято.

4 летни рокли, които всички французойки вече носят

Сега на местните власти е наредено да забранят всякаква форма на дискриминация. Възпрепятстването на жените да ходят топлес „дискриминира част от населението и нарушава свободния избор на всеки човек по отношение на тялото му“, информира властите в писмо отдел „Равенство и феминизъм“ на каталунското правителство. В документа се посочва, че местните власти трябва „да защитават от дискриминация по какъвто и да е мотив, включително пол или полова принадлежност, религиозни убеждения или облекло“. В него също така се посочва, че кърменето също трябва да бъде разрешено, както и използването на бански костюми за цялото тяло, което включва и мюсюлманските „буркини“.

Говорител на каталунския департамент по въпросите на равенството заяви пред испанските медии, че писмото е просто „напомняне“, но че общините са длъжни да го спазват.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама