Важни съвети на самурая Мусаши, които ще направят живота ви прекрасен


Важни съвети на самурая Мусаши, които ще направят живота ви прекрасен
Снимка: iStock/Guliver

Проблемът с търсенето на щастие е една от най-старите задачи, които човечеството не е успяло да реши. Въпреки че са разработени няколко доста интересни решения и едно от тях било представено от мъж, от когото едва ли някой изобщо е очаквал.

Миямото Мусаши (1584-1645 година) - японски майстор на меча, самурай, учител по фехтовка. Съвременниците толкова се възхищавали на изкуството му, че дори го нарекли Кенсей - Светият меч. И този воин, както се оказва, не само знаел как да използва перфектно оръжията, но и как да си борави с думите. Разберете какъв е пътят към щастието според човека, който има много спечелени дуели.

20 съвета от Миямото Мусаши:

Не вървете срещу Пътя. В живота има място както за скръбта, така и за радостите - човек трябва да може да приеме всичко.

Не търсете удоволствията на плътта. Но не се оказвайте, ако изведнъж попаднат върху вас - красотата на живота в неговата простота и навременност на събитията.

Бъдете безпристрастни. Преценките за стойността пречат на живота, слушането на импулсивното сърце -  не е от ваша полза. Но поддържането на баланс е страхотно изкуство.

Не бъдете враждебни. Дори и към враговете - яростта ви пречи да се държите правилно, а грубостта изтънява душата и подкопава силата.

Не завиждайте на другите. Вие имате свой собствен път, те имат свой собствен. Не се знае на кого е по-трудно да върви по този път и кой ще стигне до мястото, където първоначално е планирал.

Убийте лакомия в себе си. Здравословната храна е ключът към здравословното тяло.

Не съжалявайте за нищо. Не променяйте миналото, всяко събитие е урок, който трябва да се помни.

Убийте алчността си. Ако има достатъчно в своя живот, тогава защо искате повече?

Не бъдете тъжни в раздялата. Със своята тъга вие пречите на другия човек по пътя му. Ако съдбата иска да се разделите - това трябва да стане.

Убийте похотта си. Търсете любов, а не телесни удоволствия.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ЛОШИТЕ МИСЛИ: НЯКОЛКО ЕФЕКТИВНИ НАЧИНА

Не давайте предпочитание към нищо. Научете различни опции, потърсете баланс. Няма един правилен начин.

Запомнете, че вие сами оформяте вашата личност, а не вашите познати или вашата среда.

Убийте копнежа си за ненужни неща. Научете се да се освобождавате от ненужни хора, неща и емоции. В живота на щастливия човек няма място за боклук.

Не слушайте другите! Хората също грешат. Винаги разбирайте сами ситуацията, преди да следвате думите и съветите на други хора.

Покланяйте се на боговете, но не очаквайте помощ от тях. Те изпращат само знаци, но те не решават проблема - човек трябва да го направи сам.

Убийте страха от смъртта в себе си. Истинският самурай не се страхува да умре. Живее според съвестта и ума.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама