Велика събота е. Какво се прави?


Велика събота е. Какво се прави?
Снимка: iStock/Guliver

Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Това е и последният ден, когато се боядисват яйца. Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден".

Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

На Велика събота църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват вече при звуците на тържественото "Христос воскресе!".

Защо червеното яйце се пази една година и какво се прави с миналогодишното

Какво се прави?

Обичайно е да се раздава милостиня на нуждаещите се и да се оказва помощ на нуждаещите се. Иска се прошка от роднини и приятели.

Преди големия празник могат да се ядат само неварени растителни храни – постен хляб, сурови зеленчуци и плодове, сушени плодове, мед и ядки.

На Велика събота е забранено да се занимавате с физически труд: чистене, пране, гладене, риболов и лов. Освен това е строго забранено да се забавлявате на този ден, така че също не се препоръчва да организирате сватби, годишнини и други празници.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама