Вредно ли е за здравето ви готвенето в алуминиево фолио


Вредно ли е за здравето ви готвенето в алуминиево фолио
Снимка: Istock

Алуминиевото фолио се използва в домакинствата по света от десетилетия за печене на риба и зеленчуци, за запазване сочността на месото и куп други кулинарни трикове.

Вижте още: Как правилно да избираме и съхраняваме мандарините

Но интернет отново постави на повърхността дилемата дали ползите му не са за сметка на здравето?

Алуминиевото фолио се произвежда масово чрез процес на валцуване на големи листове метал, докато се изтънят до около 0,2 милиметра. Тези метални листове имат голямо разнообразие от приложения извън кухнята, включително в индустриални опаковки и изолация.

Алуминият е навсякъде, така че всъщност фолиото, което използваме, не трябва да е проблем. То е естествен и е третият най-разпространен елемент в земната кора. В естественото си състояние той обикновено се свързва с други елементи като фосфати и сулфати, така че освен че се намира в опаковъчните материали за храни, тавите за печене и дори в козметиката, то се намира и в почвата, в нашата вода за пиене и в храна. Намира се естествено в плодовете, зеленчуците, месото, рибата, зърнените храни и млечните продукти. Хранителните добавки като консерванти, оцветители и изкуствени сгъстители също съдържат алуминий.

Количеството алуминий, което приемаме, зависи от няколко фактора, включително колко лесно се абсорбира в самата храна, колко богата на алуминий е почвата, в която е отгледана, как е била пакетирана и съхранявана и дали съдържа добавки.

Вярно е, че алуминият може да бъде опасен за вашето здраве, но ако е на високо ниво. Някои изследвания са открили доказателства, че металът може да е свързан с болестта на Алцхаймер, тъй като са наблюдавани повишени нива на алуминий при хора, живеещи със заболяването, докато други спекулират, че може да е свързано и с рак. Но резултатите далеч не са убедителни и са необходими допълнителни широкомащабни изследвания.

Вижте още: 5 неща, които НЕ трябва да бършете с антибактериални кърпички

Както при много метали, важно е да намалим количеството, което консумираме, но е трудно да го елиминираме напълно. "Световната здравна организация" и "Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации" заявиха, че е приемливо да имаме ниски нива на алуминий в нашите системи, около 2 милиграма на килограм телесно тегло на седмица. Изследванията показват, че алуминият, съдържащ се в съдовете за готвене и фолиото, може да се разпадне в нашата храна. Факторите, които влияят върху степента на разграждане на алуминиевото фолио, включват температурата, при която се готви, киселинността на храната и наличието на други съставки, като подправки и соли. Проучване, публикувано през 2006 г., установи, че количеството алуминий в печеното червено месо, приготвено във фолио, може да се увеличи от 89% на 378%. Това може да изглежда тревожно, но засега изглежда няма солидни доказателства, че този прием на алуминий от фолио е свързан с повишен риск за здравето.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама