Задушница 2023 - Голяма, Черешова и Архангелова


Задушница 2023 - Голяма, Черешова и Архангелова
Снимка: iStock

Традиционно на задушница във всички православни храмове се отслужва заупокойна литургия. Хората посещават гробовете на своите починали близки и приятели, за да почетат паметта им, да си спомнят за тях и да се помолят за душите им. Както на всяка Задушница, се раздава жито и храна за "Бог да прости мъртвите души". По този начин се счита, че починалите раздават милостиня за своето спасение.

Ето и кога се падат трите най-големите задушници, Месопустна (Голяма), Черешова и Архангелова, през 2023:

Месопустна (Голяма) задушница - 18 февруари, събота

Тя е ден преди Месни Заговезни (празник с подвижна дата, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден). Голяма Задушница се нарича Месопустна и винаги се отбелязва точно една седмица пред началото на Великия пост.

Черешова задушница - 3 юни, събота

Нарича се още Спасовска задушница. Свързана е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.  След Възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. Близките на починалите посещават гроба им, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито, череши и храна за "Бог да прости мъртвите души".

Вижте още: Обичаи на Черешова задушница

Архангелова задушница, 4 ноември, събота

Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

***

На Задушница се прави обща трапеза, около която се събират близките, като се оставя празно място, за да има къде да седне покойникът. Вярва се, че ако се появи мушичка или пеперуда, докато вечеря семейството, душата на починалия се е върнала за кратко. Вярва се, че в никакъв случай подавки не се остават на гроба на починалия, тъй като те не са за него, а за живите, за да се споменава името му с добро.

Вижте още: Как се прави жито за задушница

Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперуда да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама