Защо носовете на кучетата са мокри? 5 причини


Защо носовете на кучетата са мокри? 5 причини
Снимка: iStock

Въпреки че вероятно сте чували няколко теории защо кучетата имат мокри носове, те може да не са от надеждни източници. Ветеритарният лекар Дженифър Коутс, която има повече от 25 години опит, е комбинирала знанията си за този кучешки факт с най-новите научни изследвания, за да ви даде отговор. По-нататък ще разберете точно защо носовете на кучетата са мокри - и дали трябва да се притеснявате, когато не са.

1. За подобряване на обонянието им

Носовете на кучетата са мокри главно защото те вършат по-добра работа с обонянието от сухите носове и тъй като кучетата използват носовете си повече от очите си, за да се ориентират в света, това е изключително важно. Кучешкото обоняние е невероятно - казва се, че е 10 000 до 100 000 пъти по-добро от човешкото. Когато едно куче подуши интересно парче земя, то не само може да получи информация за това, което се случва в момента, но и за това, което се е случило в миналото. Кучетата за търсене и спасяване са добър пример за това: те могат да използват градиенти на миризмата, за да разберат в коя посока е пътувал човек, тъй като по-новите миризми са по-силни от по-старите миризми. Представете си какво би било нашето зрение, ако можехме да видим какво е било там в допълнение към това, което е там в момента!

Вижте още: Ето колко често трябва да къпете вашите кучета и котки

2. За да ги охлажда

Мокрият нос има още едно предимство за кучетата - може да ги охлади. Хората основно се охлаждат, когато потта се изпарява от кожата им, но това не е така при кучетата. Докато изпарението все още влиза в действие, то е най-вече чрез задъхване, въпреки че мокрият нос също играе малка роля. Носът и възглавничките на лапите на кучето са единствените две части от тялото на кучето, които произвеждат типа пот, участващ в охлаждането. Потните жлези се задействат винаги, когато кучето стане твърде топло, така че куче, което е активно или изложено на високи външни температури, вероятно ще има мокър нос.

3. Слуз

Вътрешността на носа на кучето произвежда тънка, водниста слуз, която улавя молекулите на миризмата от въздуха, който вдишват. Малко от тази слуз ще изтече от време на време и ще намокри предната част на носа на кучето. От време на време да виждате малко бистра течност под ноздрите на вашето куче е нормално и няма повод за безпокойство.

Вижте още: Откритие: Ето как кучетата разбират кога ще се приберат стопаните им

4. Облизване

Кучетата имат изключително дълги и гъвкави езици, които могат да използват, за да почистват носовете си. Влажният нос, който мирише всякакви неща, има тенденция да събира много мръсотия. Облизването е ефективен начин за кучетата да поддържат носовете си чисти, мокри и функциониращи добре.

5. Забиват носовете си на мокри места

Кучетата могат също да пъхат носовете си на мокри места, като влажна трева или купа с вода. Мокрият нос, който се получава, вероятно е нежелана последица от тези типове поведение.

Какво означава, когато носът на кучето е сух?

Най-важното е да не се паникьосвате, ако носът на вашето куче е сух или топъл. Дженифър Коутс е изследвала хиляди здрави кучета и казва, че е напълно нормално носът на кучето да не е студен и мокър от време на време. Когато не забележите други симптоми на заболяване, вероятно няма за какво да се тревожите.

Вижте още: Кучето ви започва да вие и лае, когато излезете, ето как да му помогнете

От друга страна, някои здравословни проблеми могат да накарат кучетата да развият сух нос, но обикновено са налице и други клинични признаци, като изброените по-долу. Ето за какво трябва да внимавате:

Треска

Куче, което има температура, може да има сух нос, но често е и летаргично, има лош апетит и може да трепери. Допълнителни клинични признаци, като кашлица или повръщане, ще зависят от конкретното състояние, което причинява треската. Ако смятате, че вашето куче може да има треска, използвайте термометър, за да получите точно измерване на телесната му температура. В зависимост от вида на термометъра за кучета, който изберете, той може да се използва близо до неокосмена кожа, в ухото или в ректума.

Дехидратация

Всяко състояние, което води до дехидратация, може да накара носа на кучето да изсъхне. Ако причината е толкова проста, колкото временна липса на достъп до вода, даването на нещо за пиене на вашето куче трябва да се погрижи за проблема, но вината може да бъде и в здравословни проблеми. Бъбречните заболявания и диабетът карат кучетата да уринират повече от нормалното, което впоследствие може да ги дехидратира. Заболявания, които водят до повръщане или диария, също могат да доведат до този проблем. Те могат да включват гастроентерит, бактериални или вирусни инфекции, стомашно-чревни паразити, възпалително заболяване на червата и панкреатит, за да назовем само няколко.

Топлинно изтощение или топлинен удар

Куче, което развива топлинно изтощение или топлинен удар, също може да има сух нос, но по-сериозните симптоми бързо ще станат очевидни, когато състоянието му се влоши. Признаците включват прекомерно задъхване, лигавене, яркочервени венци, висок пулс, повръщане, диария, дезориентация, слабост, колапс и гърчове.

Болести, засягащи кожата на носа

Някои здравословни проблеми засягат пряко кожата на носа и могат да я изсушат. Например сух кератоконюнктивит може да доведе до сухота, която засяга едната или двете страни на носа на кучето; при това състояние едното или и двете очи също обикновено са червени и болезнени и имат някакъв необичаен дренаж. А най-очевидните признаци на дискоиден лупус еритематозус (DLE) включват кожни лезии по моста на носа на кучето и загуба на цвят и текстура на неокосмената част на носа на кучето. Тези симптоми обикновено са по-забележими от всяка сухота в носа, която кучето има.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама