Лазар Радков: Трябва да обръщаме внимание на сигналите на тялото


Лазар Радков: Трябва да обръщаме внимание на сигналите на тялото
Снимка: Facebook

Здравословният начин на живот все повече навлиза в съвременния свят на човечеството. Срещаме се с Лазар Радков, собственик на спортен клуб. Дълги години той се занимава с изучаване и практикуване на различни методи за здравословен начин на живот. Останало му е и достатъчно свободно време, че да създаде инициативата "Капачки за бъдеще". Той ни разказа за тайната на успешната промяна, по отношение на здравето на тялото и духа.

Разкажете малко за себе си - с какво се занимавате и как достигнахте до идеята чрез дейността си да приобщавате все повече хора да водят здравословен начин на живот?

Казвам се Лазар Радков и за последните 11 години заедно с колегите ми от спортния клуб сме помогна на над 4 000 души да подобрят здравето и кондицията си, както и начина по-който се чувстват и изглеждат. А ако нещо ги боли - да спре. И не просто сме им помогнали, а сме ги научили как да се грижат за здравето си и без наша помощ!

Каква е тайната на силната воля, която да ни накара да започнем да живеем здравословно?

Не бих казал, че става въпрос за воля, а по-скоро осъзнаване. Т.е. нужно е човек да осъзнае, че се чувства по-добре и животът му е доста по-качествен, когато се движи редовно и се храни малко по-смислено.

Кой, според Вас, е най-големият враг на здравословния начин на живот, който не позволява на голяма част от хората да променят навиците си, и защо?

Основният враг е незнанието. Незнание, че тялото ни има нужда от грижа и движение. Незнание, че животът ни може да бъде много по-приятен и пълноценен, и то на цената на изключително малко допълнителни усилия. Незнание, че нито е трудно, нито е сложно. А само няколко прости действия могат да променят живота ни значително. За добро!

Кои са трите най-ценни съвета, които трябва да спазваме, за да живеем здравословно?

Да обръщаме внимание и да се грижим за здравето на тялото си. Да се образоваме за храните, тренировките, съня и т.н. .И преди всичко - да опитаме да обръщаме внимание на сигналите на тялото и най-важно - от какво му е зле и разбора се, да взимаме съответните мерки.

Как човек може да определи кой спорт е най-подходящ за него?

Изключително лесно! Човек трябва да опита и да си намери това, което му носи най-голямо удоволствие, без да го "пребива" или да вреди на здравето му. Т.е. да намери своя източник на удоволствие, енергия и здраве.

Колко е дълъг пътят до достигане на целите на здравословния начин на живот?

Ъммм... не съм сигурен, че е коректно да ги наречем "цели". Това са по-скоро процеси. Т.е. наречения "здравословен начин на живот" е комбинация от действия, чиято основна цел е да ни помогнат да повишим качеството на всички аспекти от живота си цялостно.

Има ли връзка между здравословния начин на живот и доброто настроение и защо?

Разбира се, че има! Когато сме болни, недоспали и преуморени, обикновено не сме най-приятната компания на света. Когато обаче сме в добро здраве, наспали сме се и сме в добра кондиция - буквално светим и приличаме хората от електрическа крушка, нощни пеперуди.

Коя е първата стъпка, с която можем да започнем промяната, и зависили нашият здравословен начин на живот от общото ни физическо и психическо състояние?

Първата стъпка винаги е да решим, че не искаме повече да се "чувствам на парцал", да нямаме енергия и разни неща регулярно да ни болят. Решим ли, че ни е писнало да ни е зле, единствения път за нас остава да потърсим начин да променим това.

Какво бихте казали на хората, които смятат, че здравословният начин на живот е само лишения и ограничения?

Бих им казал, че за да живеят по-добре и да имат повече енергия, не трябва да се "филмират", да претеглят яденето, с което се хранят, да смятат калории и да се плашат от "нездравословните храни", понеже такива не съществуват. Има единствено лоши навици и прекаляване с количества. Всичко останало е въпрос на разумен подход, който за всеки е различен, но базовите навици са общи за всички.

Защо е добре да живеем здравословно, какво е посланието на този начин на живот и как той се отразява на физиката и психиката ни?

А защо е важно да сме в добро здраве и да имаме много енергия? Когато сме в добра кондиция, това влияе благотворно и на психиката. Когато не сме в добра кондиция - не ни се отразява добре. Елементарно е. Въпросът, който в даден момент всеки един от нас трябва да си зададе е: Искам ли да се чувствам добре в тялото си и да имам повече енергия? И искам ли да живея по-пълноценно?

Вече има отправна точка, от която да търсим начина! Успех!", каза в заключение Лазар Радков.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Един мъж:


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама