Обвързан или завързан?


Обвързан или завързан?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Обществото е склонно да дава определения на всичко: външността, прическата, вкусовете, любимите ти стилове. Обществото иска от теб да дадеш и сам определение на някои неща, като например какво е любовното ти състояние. Дори самата социална мрежа нееднократно те пита: дали си в неангажираща връзка или си стъпил в брак. Какво остава за роднините и приятелите ти… Преди години, по-скоро преди много години, хората в любовните си връзки се деляха на сгодени и такива, които вече са се омъжили. Сега не е така. Ходиш с някого години, но не можеш лесно да дефинираш каква точно е вашата връзка. На кой етап се намирате и къде смятате да стигнете.

Терминът обвързан се появи преди няколко години с навлизането на социалните мрежи в България и тяхното усилено въздействие върху всички. Разбира се, редом до него се появи и необвързан. Отначало хората променяха тези състояния според развоя на връзката си. Минаваш необвързан и започват поредица от коментари защо така се е получило, какво е довело до това и най-вече как ще се развият нещата.

Рано или късно обаче на човек му омръзват ограниченията и думите, които да описват тези ограничения, и се замисля: "Защо трябва да споменавам на случайни хора какъв е моят любовен статус?".

Не искам да бъда определян като обвързан и завързан и не искам да живея в рамки.

Може би преди години хората са били много по-свободни в това отношение. Можеш да имаш много приятели, връзки, но накрая обявяваш само един и това е краят. И са били много прави да не допускат други хора до личното си пространство. До пространството, което трябва да бъде само за двама души, а не за 200.

Затова отказвам да бъда завързан в една мода, която е взела превес над личността и е превърнала българина в обсебена личност, запленена от статуси, мисли и видна показност. Защото една връзка е изградена от двама души. Тези двама души откриват, изграждат, построяват и защитават тази връзка. Борят се за живота, който се опитват да изградят заедно, и не допускат други до себе си.

Но какво всъщност означава една здрава връзка в наши дни?

Може би това е грешката. Това, че грешно формулираме въпросите, които задаваме. Връзките не се делят на такива от миналото, настоящето и бъдещето. Те са просто отношения между двама души, които се обичат. И имат правила, които сами си избираме и следваме. Години наред различни медии и списания се опитват да въведат стандарт, който да бъде идентичен. Хиляди жени са попълвали тестове от типа: "Успешна ли е вашата връзка" и "Имате ли бъдеще заедно"?

Но какво се получава, ако след теста, отговорът е "Не". Какво се получава, когато видите малкото точки, които сте изкарали и се запитате: "Ами сега?"…. Ето тук се крие разковничето. Това, че за едни вашата връзка е пред провал, то за други тя е повече от щастлива. А за вас? Вас трябва да ви интересува само това дали сте щастливи. Дали се чувствате удовлетворени от човека до вас, без значението на етикетите, епитетите и думите, които използвате.

Преди време моя позната започна връзка с човек, който всички от нашия приятелски кръг не одобрявахме. Той се държеше ужасно, беше надут и изпитваше почти маниакална ревност. Тя обаче за първи път в живота си не се постави в рамките, които приятелите й поставяха, и избра да опознае този човек и да тръгне по път, който ние вече бяхме предрекли. И до момента са заедно и са щастливи такива, каквито са.

Затова спрете да живеете с определенията и започнете да живеете живота си. Ако ви харесва да бъдете завързани, бъдете. Но никога не оставяйте мечтите и желанията си да бъдат окови. Защото само те ще ви отведат там, където искате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Един мъж:


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама