Пухкави тигрови хлебчета


Пухкави тигрови хлебчета
Снимка: supichka.com

Тези холандски хлебчета с хрупкава коричка са много лесни за приготвяне и са супер вкусни.

Необходими продукти:

За тестото:

500 грама брашно

300 мл прясно мляко

7 грама суха мая или 1/2 кубче прясна мая

2 чаени лъжици захар

1 чаена лъжица сол

3 супени лъжици зехтин

За хрупкавата коричка:

1/2 чаена чаша оризово брашно

1 кафена чаша хладка вода

1 чаена лъжица захар

1/2 чаена лъжица сол

4 грама суха мая или 1/4 кубче прясна мая

2 чаени лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за тигрови хлебчета е подготовката на маята за тестото. Сгрявате прясното мляко, като внимавате то да не е вряло, а да е топло. Изсипвате го в купа и добавяте една супена лъжица брашно, захарта, солта и маята и разбърквате. Покривате с купата с кърпа и оставяте на страна, за да се активира маята, като междувременно пресеете останалото брашно. След като маята набъбне, добавяте олиото към сместа, а след нея малко по малко, при непрекъснато бъркане в началото с дървена лъжица, а по-късно и с ръце, добавяте брашно и омесвате до пполучаване на гладко тесто. Намазвате купа с мазнина и поставяте в нея тестото за тигрови хлебчета, покривате с кърпа и оставяте да втаса около час или малко повече, докато удвои обема си.

След като тестото го премесвате още веднъж, след което с намазнени ръце оформяте тигровите хлебчета с желаната от вас големина. Поставяте оформените хлебчета в тава, в която сте поставили хартия за печене. Приготвяте и сместа за хрупкавата коричка на тигровите хлебчета, като в чаша смесите всички съставки - топлата вода, оризовото брашно, захарта, солта, мазнината и маята и разбъркате добре. Оставяте сместа да набъбне за около 10-12 минути. След което намазвате хлебчетата много плътно с втасалата смес с оризовото брашно.

Така оформените и намазани тигрови хлебчета оставяте да втасат. Това може да направите и във фурната, като я включите на 50 градуса, така те ще втасат за 15-20 минути. След като тигровите хлебчета втасат печете на 200 градуса, като ако хлебчетата са малки, като тези на снимките се изпичат за около 20 минути, а ако приготвите голям тигров хляб, времето за печене е около 35 минути. Ако вашите тигрови хлебчета са придобили апетитен златист цвят, то те са готови.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама