3 неща, които рушат отношенията ни


3 неща, които рушат отношенията ни
Снимка: iStock/Guliver

Разочарованията са неизбежна част от живота. Болката, причинена от най-близките, се изпитва най-остро. Семейният психолог Джефри Бернщайн идентифицира три причини, поради които отношенията се разрушават.

1. Негативизъм

„Ако любим човек започне да живее в „замък на негативизъм “, ние трябва да изразходваме енергия не само за да обезвредим една трудна ситуация, но и да поддържаме собствения си, по-ясен поглед върху света, в който радостите и скърбите са толкова тънко преплетени. - казва психологът Джефри Бернщайн, автор книги.  „В този случай често се сблъскваме само със собствените си емоционални опустошения.“

Юнгийският анализатор Лев Хегай свързва подобен негатив с първия сигнал за загуба на привличане към партньор, което също може да е признак на депресия. Той обаче смята, че по-вероятно е депресията да не е опасна тук.

„В някои случаи тя дори стабилизира отношенията, ако партньорът иска да помогне и да спаси депресирания“, казва анализаторът. - Проблемът започва, когато депресията е придружена от загуба на привличане. Негативността на партньора може да се толерира като характеристика на характера или като временно отклонение, причинено от депресия, ако сексуалната основа на връзката не е унищожена.“

2. Разстояние

Тя е престанала да бъде нежна, вече не се интересува как минава денят ви, оставяйки ви неизказан въпрос - скъп ли сте за нея, както преди?

Всеки път, когато искате да говорите открито с него за болезнени за вас проблеми, той отговаря с ледено мълчание. Изглежда не ви чува.

Лев Кегай обяснява това „разстояние“ от загубата на интерес към партньора като личност. Когато хората искат да изграждат отношения, те започват да замъгляват различията и да откриват прилики: те буквално се интересуват от всичко, свързано с другия. В момента на психологическа раздяла, предшестваща почивката, ние, напротив, отбелязваме несъответствия и избягваме контакти, в които не виждаме смисъл.

"Демонстрирането, че партньор ви избягва, е форма на пасивна агресия", казва Джефри Бернщайн.

КАК СЕ ОБИЧА СИЛНА ЖЕНА

3. Критика

Постоянната критика към партньора е една от най-сериозните заплахи за отношенията. Живеете с чувството, че любимият човек е недоволен от вас - той го изразява открито или ви се подиграва, така че да ви навреди.

„Младата жена, оплакваща се от липса на разбиране в семейството, призна, че веднъж нарече съпруга си сексуално неадекватен в отговор на критиките за прекомерната му разточителност“, казва Бернщайн. "В крайна сметка тези взаимни обвинения напълно унищожиха доверието, с което, според нея, бракът им започна." Лео Хехай свързва подобно поведение със загуба на уважение и го нарича деветия скат, способен да потопи кораб.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама