Бягай от него: 5 фрази, които разкриват, че излизаш с нарцис


 Бягай от него: 5 фрази, които разкриват, че излизаш с нарцис
Снимка: Istock

Психолог, специализиран в нарцисизма, разкрива 5 езикови фрази, за които трябва да внимавате, ако подозирате, че може да се срещате с нарцис, който ще каже и направи всичко, за да ви унижи и да запази контрола над вас.

Вижте още: 4 знака, които Вселената ви дава, че той е вашата сродна душа

1. „Бившата ми беше луда“

Когато някой ви каже, че бившият му партньор е бил луд, бягайте от него. Следващият ви въпрос, дори ако просто го кажете наум, трябва да бъде: "Какво прави там?". Въпреки че има някои редки изключения, в много случаи, ако вашият партньор ви каже, че бившата му е била емоционално нестабилна, трябва да се зачудите защо изобщо изпитва нужда да разкрие, особено когато двамата тепърва се опознавате.„Луд“ е патологичен термин, обикновено нарцистичните хора съзнателно създават хаос в живота на другите. След това те се възползват от тази ситуация срещу своите жертви и искат другите да ги смятат за откачени.

2."Не търся никаква драма"

Ако човекът, с когото излизате, прави всичко възможно, за да ви каже превантивно, че не търси никаква драма, това често е защото той е този, който я причинява. Те просто не искат да носят последствията или отговорността за поведението си – за тях поемането на отговорност за вредните им действия се счита за „драма“. Подобно на тази фраза, ако повдигнете малък проблем, който сте забелязали, докато сте се срещали с тях, или им дадете конструктивна обратна връзка, техният отговор е предизвикателен: „Това винаги ли ще е проблем за теб“. Представяйки ви като виновен за основната комуникация, знайте, че такъв партньор ще се опита да ви направи глупак.

3. „Имала си късмет“

Ако небрежно говорите за някое от постиженията си, а вашият партньор се опитва да припише упоритата ви работа и таланти просто на „късмета“, това може да е знак за злонамерена завист, която изследванията свързват с нарцистични и психопатични черти. Здравите взаимоотношения се основават на това, което е известно като капитализация, способността да празнуваме взаимни победи. Ако изглеждат егоцентрични, когато споделяте вашите страсти, мечти или кариера, те ще направят всичко възможно да ви саботират и да ви задържат по-късно.

Вижте още: Не търсете отново любовта след развод, докато не отговорите на тези 6 въпроса

4. „Моят бивш е най-добрият ми приятел. Никой няма да застане между нас“

Нарцистичните хора се радват да бъдат заобиколени от много почитатели и приятели от противоположния пол, които са привлечени от тях, и много проучвания показват, че мъжете са по-романтично заинтересовани от своите приятелки. Изследванията показват също, че нарцисистите обичат умишлено да провокират ревност, за да получат власт и контрол над вас. Ако изглежда, че създават защитна бариера около своите близки и подозрителни така наречени „приятелства“, които стават неподходящи, това е начин да предпазят емоционалната си измама в ранен етап от здравословен скептицизъм и контрол. Вместо да се съгласявате с някой, който организира състезание, преди да бъдете правилно ухажвани, отделете се от ситуацията и осъзнайте, че можете да намерите партньор, който искрено уважава вас и вашите граници. В противен случай ще започнете нова връзка с някой, който винаги ще дава приоритет на чувствата на другите жени пред вашите, и бъдете сигурни, че ще сте ядосани един на друг през цялата връзка.

5. "Твърде чувствителна си"

Ако потенциален партньор ви унижи и ви каже, че прекалявате, осъзнайте, че той използва „просто се шегувам“ като маска, за да се измъкне с агресивното си поведение и унизителни атаки. Ако установите, че партньорът ви винаги се шегува грубо с вас, бягайте. Всеки вариант на горните фрази трябва да се приема много сериозно – като червен флаг за нарцистичен човек, който вярва в „жестоки“ форми на хумор, хроничен, обиден сарказъм (който е свързан с психопатични черти). Тези хора ще се опитат да ви убедят, че не са емоционални насилници, а че сте твърде чувствителни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама