Мъжете и жените ревнуват различно


Мъжете и жените ревнуват различно
Снимка: iStock/Guliver

Ревността е много силно чувство, което силно се отразява на начина, по който човек мисли и се държи. И макар да е прието, че е универсална черта, характерна за човешките взаимоотношения в почти всяка култура, мъжете и жените показват различни вариации на ревността.

От гледна точка на еволюцията е от съществено значение не само да живеем собствения си живот, но и да създаваме и нов. Според изследванията мъжете и жените са проектирани по определен начин да изпълняват 2 важни задачи: да оставят много потомство и да инвестират в благосъстоянието на децата си колкото е възможно повече.

Първата задача се отнася към мъжете - те се стремят да прехвърлят гените си чрез импрегниране. А жените, от друга страна, са склонни внимателно да преценяват мъжете (дори и подсъзнателно) спрямо това кой ще се грижи по-добре за децата им. И тази биологична детерминация обяснява разликите в това, което ни прави ревниви.

Мъжете искат да са сигурни в бащинството

Тъй като в биологичен план мъжете имат мисия за потомство, те искат да се уверят, че потомството, което отглеждат, е тяхно собствено. Докато целият процес по износване и раждане се случва в жената, изключвайки каквото и да било съмнение, то няма такава гаранция за мъжете. И въз основа на този факт, изследователите обясняват, че мъжете смятат физическото измама за по-лоша от емоционалната, тъй като те виждат това като риск от инвестиране на ресурси в деца, които генетично не са свързани с тях.

Жените искат да направят най-доброто за децата си

При жените причината за ревността е точно обратната - те желаят силна връзка с партньор, с който да се отдадат емоционално на свиване на гнездо и отглеждане на малки. Ето защо те са по-измъчени от емоционалните изневери - това увеличава риска да бъдат изоставени и децата им да останат без баща.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама