Разбирането е основа на любовта


Разбирането е основа на любовта
Снимка: iStock

Дзен будистки монах от Виетнам, един от най-влиятелните духовни наставници на нашето време, Тит Нат Хан е човек с невероятна мъдрост. Той не загубва вяра в добротата и човечността, въпреки че вижда със собствените си очи много страдания: глад, война, загуба на всяка надежда...

Той вярва, че пътят на любовта е един от най-трудните, но наградата, която може да се намери по този път, е несравнима с всички останали. Подготвили сме селекция от изявления на Тит Нат Хан от книгата му "Как да обичаме съзнателно". Те са за любовта, самоприемането, осъзнаването и избора.

"Понякога си мислим, че сме намерили партньор, който олицетворява всичко добро, красиво и истинско. След известно време често установяваме, че сме имали грешна представа за този човек и сме разочаровани. Истински партньор или приятел е този, който ви насърчава да се вгледате дълбоко в себе си в търсене на красота и любов. "

"Трябва да обичаме по такъв начин, че човекът, с когото сме, да се чувства свободен."

"Когато засадите цвете, но то не расте, не обвинявате цветето. Търсите причина. Може би имате нужда от повече тор или повече вода или по-малко слънце. Но няма да обвинявате цветето, нали? Когато обаче възникнат проблеми с нашите приятели или семейство, ние обвиняваме другия човек. Но ако знаем как да се справим с подобни ситуации, нещата ще вървят гладко. Обвинението изобщо не носи положителни резултати, а също така е безполезно да се опитате да убедите друг човек, използвайки аргументи и разсъждения. Ако разбирате и можете да покажете на другия, че го обичате, ситуацията ще се промени."

"Да обичаш някого не означава да казваш "да" на всичко, което този човек иска. Основата на любовта към някого е да познаваш себе си и да знаеш от какво имаш нужда. Важно е любовта към друг човек да няма предимство пред това да слушате себе си и да знаете от какво имате нужда."

"Да бъдеш красив означава да бъдеш себе си. Не е нужно да бъдете приемани от другите. Трябва да приемате себе си."

"Всички знаем, че обвиненията и споровете никога не помагат, но забравяме за това. Съзнателното дишане ни помага да развием способността да спрем в този много критичен момент, да се въздържаме да казваме или правим нещо, за което можем да съжаляваме по-късно. Правете съзнателно дишане, когато всичко е наред с партньора ви, и тогава ще бъде с вас, когато настъпят тежки времена."

"Истинската любов включва чувство за отговорност и приемане на друг човек такъв, какъвто е, с всичките му силни и слаби страни. Ако харесвате само най-доброто в човек, това не е любов. Трябва да приемете неговите слабости, да проявите търпение, разбиране и да носите енергията на положителна трансформация, изцеление. Такава любов носи усещане за сигурност и вечност."

"Някои хора живеят така, сякаш вече са мъртви. Около нас се разхождат хора, обсебени от миналото си, страхуващи се за бъдещето си и заседнали в гняв и ревност. Те не живеят, те са просто ходещи мъртви души."

"Действията на други хора са резултат от собствената им болка, а не резултат от намерението да ви наранят."

"Тъй като сме хора, правим грешки. Ставаме причина за страданието на другите, нараняваме любимите хора и изпитваме съжаление. Но без грешки е невъзможно да се учим. Ако можете да се поучите от грешките си, значи вече сте превърнали боклука в цвете."

"За да обичате някого, разбирайте истинските нужди на този човек и не му налагайте онова, което смятате за необходимо, за да го направите щастлив. Разбирането е основа на любовта."

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама