Разлики между истинската и токсичната любов


Разлики между истинската и токсичната любов
Снимка: iStock

Когато влезем в една връзка, в началото изглежда, че всичко е прекрасно и ние виждаме само хубавите неща в отношенията. Но винаги ли получаваме точно това, което искаме? Понякога се случва, че след като живеете заедно известно време, започвате да разбирате, че любимият ви човек изобщо не е такъв, какъвто сте го възприемали преди. И така, нека разгледаме 5 ключови разлики между истинската и токсичната любов.

1. Любовта един към друг спрямо значението на отношенията

В истинските отношения самоличността на партньорите е много важна. Те винаги искат само най-доброто за другия и си помагат взаимно.

В токсичната любов партньорите посвещават по-голямата част от вниманието си не един на друг, а на самата връзка - за тях външността на връзката е далеч по-важна от това, което всъщност чувстват.

2. Личен интерес срещу зависимост

В пълноправни отношения партньорите изобщо не са против да бъдат индивиди със собствени интереси. Те все още имат приятели, хобита и собствен социален кръг, което не е задължително да се припокрива със социалния кръг на партньора. За тях животът не се ограничава само до отношенията.

Токсичната любов се определя от пълното сливане на два живота. Единият партньор дори не си и помисля да отиде някъде или да направи нещо без другия, понякога напълно се отказва от това, което е обичал преди. Това не е любов, това е пристрастяване.

НИЕ ТЪРСИМ НЕ ЛЮБОВ, А ТРЪПКАТА И ВЪЛНЕНИЕТО

3. Даване на свобода един на друг срещу желанието да смените партньора

Истински любящите хора се приемат взаимно и зачитат различията в характерите си.

Токсичната любов се определя от желанието да промените партньора в желаната посока, вместо да го обичате без никакви условия.

4. Взаимна интимност спрямо "правилната" интимност

В истинската любов интимността е естествена, тя е пряк резултат от дълбока любов, грижа и страст. И се основава на искрено уважение един към друг.

Токсичната любов е нещо неестествено, което е производно на страх, несигурност и убеждението, че партньорите трябва да изпълняват сексуалните си желания взаимно, защото това е "правилно".

5. Отворена комуникация срещу тайни и скандали

В здравите отношения общуването винаги е градивно. Всеки партньор искрено се опитва да разбере чувствата и емоциите на другия и ако изведнъж възникнат различия между тях, те ги разрешават, като същевременно уважават мнението на половинката.

Ако любовта на двама души е токсична, те могат да се карат изневиделица, комуникацията им се състои в опити за прехвърляне на вината за общи провали един на друг, преход към защита и опити за манипулация.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама