Защо приятелствата често са по-ценни от любовта


Защо приятелствата често са по-ценни от любовта
Снимка: iStock/Guliver

Когато си мислим за приятелства, често ни идва на ум онзи прочут цитат от Елинор Рузвелт: „Много хора ще влизат и излизат от живота ви, но само приятелите ще оставят отпечатъци в сърцето ви“. Когато сме във вихъра на 20-те си години, романтичните връзки имат предимство, но след 30 нещата постепенно се променят – близките приятелски връзки се превръщат в център на съществуването на хората.

В наши дни много приятели живеят заедно, отглеждат си взаимно децата, грижат се един за друг. Въобще, в много аспекти приятелствата могат да ви помогнат да намерите целта и смисъла на живота. Ето няколко причини защо те често са по-ценни от романтичните връзки.

1. Създават чувство за принадлежност и градят увереност

Голямото приятелство ви помага да развиете чувство за принадлежност и самочувствие, че сте значим и ценен човек на фона на цялата световна какафония. Когато се грижите за другите, вие предлагате състрадание и емоционална подкрепа, което ви прави по-силен и по-добър човек.

8 ЗНАКА, ЧЕ ПАРТНЬОРЪТ ВИ СМАЧКВА САМОЧУВСТВИЕТО

2. Насърчават здравословно поведение

Когато се опитвате да поддържате здравословен начин на живот, добрият приятел винаги ще ви помогне, насърчавайки ви да се придържате към плана си. Но и ще ви изтласка от зоната на комфорт, когато влезете в „коловоз”.

3. Намаляват нивата на стрес

Приятелствата помагат за понижаване на нивата на кортизол - хормонът, който причинява стрес. И напълно логично, защото сте склонни да се смеете повече и сте по-щастливи, когато сте заобиколени от любими хора, които ви познават както никой друг.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама