Защо всъщност можем да останем приятели с бившия си


Защо всъщност можем да останем приятели с бившия си
Снимка: iStock/Guliver

Скоро след раздялата човек може да усети колко малък всъщност е град с 2.7 милиона души население. Тъй като съм родена и израсла в град под 100 000 души, много добре познавам страха от това да срещнеш случайно бившия. Това е нещо, което трябва да приемеш, ако не искаш да изживееш дните си като отшелник.

В началото си мислех, че е някаква особеност на малкия град, но бързо разбрах, че е неписано вселенско правило. Когато двама души решат официално да не са повече заедно (по-известно като "скъсване"), се получава така, че непрекъснато започват да се засичат и сблъскват един с друг. Това е някаква шега на вселената, която изпречва на пътя ви бившето ви гадже и/или новата му приятелка през цялото време.

Преди да се отчаяте и да решите да напуснете града, нека ви предложа друг вариант: останете приятели с бившето си гадже.

Не казвам, че той ще бъде добър приятел в традиционния смисъл на думата. Вероятно няма да можете да прекарвате заедно вечери с вино, клюки, кикотене и женски филми. Но той ще ви бъде добър приятел, защото ако се държи сърдечно, и вие ще се чувствате малко по-нормално. Твърдо съм против мита, че трябва да мразим бившите си гаджета. Гневът заема нездравословно много време и място в ума (както и заяждането във Facebook или тайната надежда новият му живот да е по-неуспешен от вашия).

Мит

Всяка връзка трябва да има достоен за Оскар, истеричен край с изгаряне на мостове. Вашите приятели използват повода да ви кажат колко много са мразели бившето ви гадже. Вие си намирате ново хоби: да оплювате бившето си гадже в детайли.

Истина

Дори да искате да го оплювате, вие сте прекарали много време с него. Обичали сте го поради някаква причина. Само защото сте скъсали, не означава, че се е превърнал в ужасен човек.

Мит

Ние сме 100% прави през цялото време

Истина

Здравословната раздяла трябва да бъде от типа "съгласие в несъгласието”. Повечето раздели не са черно-бели, няма добър и лош.

Ако промените гледната си точка относно всичко, свързано с раздялата (като я превърнете просто в поемане по различни пътища, вместо в драматично съсипване на животите и на двамата), тогава е по-лесно да запазите топли отношения с бившия си.

Мит

Ако сте страхотни, умни, красиви, талантливи и прекрасни (каквито вие, разбира се, сте), само сляп идиот би ви напуснал.

Истина

След раздяла изпитваме противоречиви чувства. Повечето хора се мятат от любов към омраза, от „не мога да живея без него” до „не искам да го виждам повече”, само за да се защитят от нараняването, което раздялата може да предизвика.

Сигурно точно сега си казвате: Ти си луда. Бившият ми е идиот. Аз съм по-готина от него. И мразя новата му приятелка.

Аз не казвам: Сприятелете се с някой, който наистина е идиот и от когото наистина нямате нужда в живота си. Но трябва да си дадете сметка откъде идва тази критичност към бившия. Огледайте цялостната картина, запазете позитивна нагласа, и най-важното – дайте си време да потъгувате, преди да се опитате да го видите като приятел. По-добре да тръгнете от тъга, отколкото от гняв.

Мит

Да сте приятели означава да останете в живота му и да се виждате редовно.

Истина

Както сте имали причина да сте заедно, така сте имали причина и да скъсате. Понякога той е като най-добрия ви приятел от гимназията, с когото вече не поддържате отношения. Когато се засечете, казвате "Хей, колко е хубаво, че те виждам! Надявам се, че всичко е наред при теб. Ще ти звънна някой път да се видим”. Но никога не го правите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама