5 причини защо е важно да бъдем щедри в отношенията си


5 причини защо е важно да бъдем щедри в отношенията си
Снимка: iStock

Нали знаете онова усещане да чакате на дълга опашка, за да купите нещо, за което винаги е мечтал вашият партньор. Колкото и да сте били изнервени, докато сте се редели, след като видите радостта в очите на половинката си, забравяте цялото напрежение и сърцето ви се изпълва с щастие. Това е толкова силен прилив на ендорфини, че учените го сравняват с усещането, когато сте спортист и спечелите първо място. Центърът за удоволствие в мозъка ви действа така, сякаш вие сте този, който получава подарък. Днес ви представяме 5 причини защо щедростта в отношенията носи наслада не само на околните, но и на вас.

Вижте още: Ако той прави тези 4 неща, значи има страх от обвързване 

1. Щедростта води до по-голямо щастие в браковете

Даването на подаръци не е важно само от материална гледна точка. Всъщност от духовна това кара партньорите да се чувстват много по-значими. Проучване на Университета във Вирджиния е установило, че щедростта е ключов фактор за здрави бракове, отбелязвайки, че в тяхната извадка от 2870 мъже и жени онези, които са правили и получавали романтични подаръци от/на половинките си, описват брака като щастлив.

2. Правилният тип подарък може да укрепи връзката ви

Знаете колко щастливи се чувствате, когато получите подарък, който показва, че вашият партньор не просто ви е купил нещо, а е опознал нуждите и копнежите ви. Това е материалният знак за това, че половинката ви не просто ви чува, а ви слуша.

3. Харченето на пари за някой друг прави хората по-щастливи, отколкото харченето на пари за себе си

Проучване, проведено от изследователи в Университета на Британска Колумбия и Харвард, е установило, че когато хората харчат парите си за някой друг, се чувстват по-щастливи, отколкото, когато са ги похарчили за себе си.

4. Ако сте щедри към децата си, е много по-вероятно да ви върнат услугата

Не, не ви казваме да глезите децата си, но изследванията показват, че колкото повече харчите за децата си, толкова по-вероятно е те да ви подкрепят, когато остареете.

5. Щедростта увеличава продължителността на живота ви

Искате ли да живеете по-дълго? Продължавайте да давате, казва науката. Изследванията показват, че тези, които са щедри към семейството и приятелите си, са имали по-малък риск от смърт за период от пет месеца, отколкото тези, които не са го правили.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Съвети


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама