6 начина да разберете дали някой ви лъже


6 начина да разберете дали някой ви лъже
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли, че около 60% от хората не могат да издържат и 10 минути, без да излъжат, преувеличат или изопачат истината? Макар това да е заложено в човешката природа, пак е гадно, когато виждаш, че някой те лъже в очите. Има обаче няколко неща, които можем да направим, за да се предпазим от измама. Ето как бихте могли да разберете кой ви лъже и кой не.

1. Помолете да ви разкажат историята в обратен ред

Обикновено, когато хората лъжат, те вече имат измислена история, готова да започне в хронологичен ред. Ако трябва да я разкажат наопаки, те ще се почувстват стресирани. Това означава, че лъжата ще стане много по-трудна задача и ще се отворят пукнатини, когато станат по-нервни.

2. Използвайте елемента на изненадата

Ако смятате, че има шанс човекът срещу вас да ви лъже, задайте произволен въпрос в средата на историята му. Попитайте ги нещо наистина конкретно по възможност. По този начин те ще трябва да разширят лъжата си толкова много, че всъщност да се окажат в капан.

6 НАЧИНА ДА СЕ СПРАВИТЕ С ХОРА, КОИТО ВИ СЕ БЪРКАТ В ЖИВОТА

3. Внимавайте за фалшиви усмивки

Когато един човек лъже, има по-голям шанс той да притисне устните си и да стегне мускулите на лицето си. Това ще направи усмивката им да изглежда фалшива. Ако вече познавате човека, лесно ще забележите разликата.

4. Задайте един и същ въпрос по различни начини

Лъжецът отговаря със същите подробности, но ги казва по различен начин. Когато зададете въпрос, да речем по 3 различни начина, това ще принуди човека да даде повече информация за историята, която разказва. Ако усетите използването на едни и същи думи, фрази и дори подробности, значи има нещо гнило.

5. Наблюдавате за промени в гласа

Едно нещо, което също много се променя в поведението на лъжещ човек, е тонът на гласа му и скоростта, с която говори. Ако забележите забързана и нервна реч, има шанс някой да се опитва да ви оплете в мрежите си. Същото важи и за това колко висок е тембърът.

6. Проверете дали има забавяне в отговорите

Ако зададете въпрос, на който е относително лесно да се отговори, но човекът отделя време, за да обмисли добре думите си, вероятно означава, че или мисли какво да каже, или се опитва да “опече” собствените си лъжи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Съвети


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама