6 начина да се справите с хора, които ви се бъркат в живота


6 начина да се справите с хора, които ви се бъркат в живота
Снимка: iStock/Guliver

Всички в даден момент срещаме хора, които обичат да се месят в живота ни. Може да е някоя досадна леля, съседка или близък приятел, който прекрачва границите. Ясно е, че няма как да променим другите, но можем да поемем отговорността това да не се случва повече. Ето 6 начина как да се справите с тези хора.

1. Опитайте се да разберете дали го правят от добро сърце

Понякога хората имат добри намерения, но начинът, по който изразяват мнението си, е обиден. Опитайте се да направите крачка назад и да прецените ситуацията. Може и да има някаква истина в това, което казват, но може и просто да се опитват да ви уязвят, защото не се вписвате в представите им.

2. Начертайте ясни граници

Използвайте категорични „Аз“ твърдения, за да кажете, че няма да коментирате дадена тема, например „Не обсъждам заплатата си“. Научете се и да казвате „не“ и знайте, че дори не е нужно да давате обяснение за това. Също така е полезно винаги да пазите личните си вещи, като например да не оставяте телефона си върху масата или акаунтът ви във Facebook да е постоянно включен на компютъра.

5 НАЧИНА, ПО КОИТО ЖЕНИТЕ УСЛОЖНЯВАТ ВРЪЗКАТА СИ

3. Не го приемайте лично

Знайте, че можете да контролирате това, което правите, но не можете да контролирате това, което правят другите. Опитайте се да се съсредоточите върху чуждите думи, вместо върху това дали е трябвало да се случи, или не.

4. Игнорирайте ги

Има хора, които просто не можете да избегнете, а трябва да поддържате някакви адекватни отношения, например с ваш колега или съсед. Ако те се намесват в живота ви може би е най-добре да не им обръщате внимание.

5. Не споделяйте лични неща

Вашата лична информация подхранва любопитството, затова се опитайте да запазите повече неща за себе си, дори ако ви питат директно неудобни въпроси. Да кажем, че някой ви пита „Защо все още си сама?“, отговорете с „Колко директен въпрос.” Така хем не давате отговор, хем карате човека да се замисли върху поведението си.

6. Отговаряйте с учтиви „неотговори”

Въпреки че не бива да бъдете груби, това не означава, че не можете да излезете с нещо хитро, на границата с пасивно-агресивното поведение. Ако въпросите станат твърде много или твърде неудобни, просто кажете „Не осъзнавах, че си толкова заинтересована от моята ситуация. Има ли причина за това?”

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Съвети


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама