Ето какво се случва с организма на жената при дълга липса на секс


Ето какво се случва с организма на жената при дълга липса на секс
Снимка: Istock

Редовният и удовлетворяващ сексуален живот допринася за по-добро физическо и психическо здраве на всеки, независимо от пола.

Жените обаче имат определени физиологични, психологически, физически и телесни характеристики, които се различават от тези на мъжете.

Вижте още: Неоспорими знаци, че ви е писано да сте с този мъж

Ето как липсата на качествен секс се отразява на живота на жената:

1. Желанието за секс бавно изчезва

Жените, които се въздържат от секс, с течение на времето започват да се чувстват летаргични и желанието за него бавно изчезва.

Някои от моите клиенти описват това състояние с известната поговорка „Далеч от очите, далеч от ума“, обяснява д-р Сари Купър, секс терапевт.

2. Вагиналните стени се отпускат

Този проблем засяга главно жените, които навлизат в менопаузата.

Ако възрастните жени нямат редовен полов акт, вагиналните стени се отпускат и ако решат да правят секс отново, това може да бъде много болезнено“, отбелязва д-р Купър.

Вижте още: Как да разберете, че сте срещнали кармичния си партньор

3. Менструацията е по-болезнена

При липса на полов акт менструалните болки се засилват. Противно на общоприетото схващане, сексът по време на цикъл може да облекчи менструалните спазми.

Матката е мускул и много жени всъщност изпитват контракции на матката по време на оргазъм, което кара кръвта да се изхвърля по-бързо. Спазмите намаляват и менструалната кръв напуска тялото по-лесно. Това може също така да повиши нивата на ендорфин, които също помагат при менструалния цикъл спазми“, обяснява д-р Робърт Шнайдер.

4. Смазването е намалено

Друг страничен ефект, който засяга предимно по-възрастните жени, е проблемът с вагиналното смазване след въздържание от полов акт. Наред с омазняването съществува и проблемът с изтъняването на вагиналните стени, като и двата са резултат от липсата на хормона естроген.

Младите жени, които са на двадесет или тридесет години, имат много естроген, който помага на тези тъкани да останат здрави, еластични и смазани по време на въздържание. Например, при жени на 60 години, след като естрогенът изчезне, той не идва обратно“, каза д-р Лорън Щрайхер.

5. Рискът от полово предавани болести е по-малък

Това не само ще намали риска от заразяване с болести, предавани по полов път, но и от инфекции на пикочните пътища.

Половият акт е виновникът за увеличаване на риска от инфекция на пикочните пътища“, обясни д-р Щрайхер.

Повечето инфекции на пикочните пътища се появяват в рамките на 24 часа след полов акт, а списание American Family Physician's Magazine установи, че "честотата на полов акт е най-добрият предсказващ фактор за вероятността човек да има чести инфекции на пикочните пътища."

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама