Как да спрете да контролирате половинката си и просто да сте щастливи


Как да спрете да контролирате половинката си и просто да сте щастливи
Снимка: istockphoto.com

Вашият партньор споменава ли често, че сте маниак на тема контрол? Чувствате ли се зле, когато нещата не стават точно според вашите очаквания? Обикновено зад всяка натрапчива черта в поведението ни седи някакъв дълбоко скрит проблем. Това обаче са строго определени причини, които не могат да бъдат разгледани общо, а изискват личен анализ.

Вижте още: Ако той прави тези 4 неща, значи има страх от обвързване

Днес ще ви покажем няколко начина как да се отървете от маниакалното чувство за контрол, което трови както вас, така и близките ви. Или казано накратко - как да бъдете щастливи, въпреки че не всичко върви по ваш план.

1. Потопете се в неприятното чувство, когато нещата излизат извън контрола ви и го изследвайте

Знаете хубавата българска поговорка "Клин клин избива" - това е част от лечението на повечето натрапчиви състояния. В момент, в който нещата започнат да излизат от вашия контрол и усетите, че се изпълвате с чувство на гняв, не правете нищо друго освен да се потопите хубаво в това усещане и да започнете да го изследвате - кое точно ви е извадило от равновесие, колко страшна е реално тази ситуация, ще има ли някакви трайни последствия от нея?

2. До колко са разумни очакванията ви?

Бъдете честни със себе си и си отговорете на въпроса: Минавате ли тънката граница между това да сте организирани и това да побърквате всички около вас с контрола си? Едно е да знаете какво искате и съвсем друго е да го изисквате от другите, без да им позволявате да имат собствено мнение за каквото и да било, а след това да ги наказвате, че не отговарят на очакванията ви.

3. Определете кои битки са наистина важни за вас

Изключително важно е да разберете коя битка е наистина важна за вас да водите и кои са тези, от които бихте се отказали. Например, ако очаквате съпругът ви да измие чиниите веднага, след като се нахраните, но той започне да прави нещо друго и ги остави за по-късно, си помислете колко жизненоважно ви е да се наложите в този конфликт и можете ли да го избегнете.

4. Какво все пак е правилно?

Освободете се от идеята, че няма да бъде направено правилно, ако не го сторите сами. Какво все пак е правилно и кой задава точната формулировка на тази дефиниция? Опитайте се един ден да дадете почивка на инстинкта си да критикувате и на негово място да сложите този на похвалата. В продължение на 24 часа изказвайте различни причини за благодарност към половинката. Това ще подейства окуражаващо на него, а за вас ще е вид терапия срещу напрежението.

5. Вълшебната дума "моля"

Когато наредите на половинката си: "Искам ти да извадиш съдовете от миялната", звучи сякаш имате слуга, на която нареждате. Това смачква достойнството не само на мъжа, но и на жената. Просто кажете: "Моля те да оправиш миялната, защото съм много изморена". Така вече се усеща партньорство, а не истерия на една доминантна жена.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Съвети


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама