Може ли сексът да лекува Паркинсон?


Може ли сексът да лекува Паркинсон?
Снимка: iStock/Guliver

Сексът може да подобри състоянието на хора, страдащи от Паркинсон. Или поне на част от тях. Това сочат данните от изследване на сексуалните навици и прогресията на заболяването, проведено сред 355 души, диагностицирани с Паркинсон.

Има тясна връзка между сексуалното и общото здраве – и при здрави хора, и при пациенти с хронично заболяване, обясни д-р Марина Пичило, асистент в Центъра за невродегенеративни заболявания на Университета в Салерно.

Тя и учените от изследователския й екип стигнали до извода, че мъже с ранен стадий на Паркинсон, които са сексуално активни, преживяват по-лека прогресия на заболяването в сравнение с тези без сексуална активност.

Тези заключения обаче не са валидни за дамите.

ПОВЕЧЕ СЕКС ЗА ПО-ДОБРА ПАМЕТ

Изследователите посочват, че при жените симптомите на заболяването протичат по различен начин в сравнение с тези при „силния“ пол.

Освен това, „жените са по-малко склонни да говорят за сексуални и генитални проблеми заради обществените нагласи“, отбелязват учените.

Участниците в изследването, което продължило в рамките на две години, били на възраст от 57 г., когато ги диагностицирали с Паркинсон в начален стадий.

Те били подложени на тестове за инвалидност и психично здраве. След това се явили на интервю, където отговаряли на въпроси свързани с навиците им за сън, здравето на сърцето, чувство на умора, болка или апатия, умения за внимание и памет и др.

На участниците бил зададен и въпрос за сексуалният им живот през изминалата година.

Оказало се, че мъжете били два пъти по-активни сексуално от жените: само две трети от мъжете заявили, че са правили секс през този период; от жените – една трета.

Съответно по-сексуално активните страдали от по-лека двигателна недостатъчност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама