Повече секс за по-добра памет


Повече секс за по-добра памет
Снимка: iStock

Редовният секс е свързан с по-добра памет при жените, сочат нови изследвания. Предходни проучвания свидетелстват, че същото по всяка вероятност е валидно и за мъжете. Изследвана е т.нар. „работна памет“. Тя е свързана със способността ни да задържаме и обработваме информацията в съзнанието и се смята за един от най-важните аспекти на паметта.

78 млади жени, тествани как запомнят лица и имена, попълват анкета за сексуалния си живот. Резултатите: Тези, които правят секс по-често, имат по-добри резултати на тестовете за памет. Връзката е особено силна при задачите за запаметяване на думи. Теорията на учените е, че сексът подобрява неврогенезата (развитието на нови мозъчни клетки) в участъците на мозъка, свързани с паметта, и по-специално хипокампуса.

Сексът може да увеличи нивата на невротрансмитери в мозъка, което на свой ред помага за растежа на мозъчни клетки в хипокампуса. Физическото натоварване, свързано със секса, както и увеличеният приток на кръв към мозъка, също могат да бъдат важни за подобряване на паметта.

Това не е първият път, когато сексът е свързан с благоприятни последствия за мозъка. Предишни изследвания са установили, че мъжете и жените, които са сексуално по-активни, са изложени на по-малък риск от деменция (Wright & Jenks, 2016).

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Съвети


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама