Секс по време на бременност


Секс по време на бременност
Снимка: iStock/Guliver

Двойките често се страхуват да правят секс, очаквайки своето бебе. Тези страхове, не винаги са оправдани.

Задължително обсъдете с лекаря си, дали вашата бременност носи рискове и дали сексът би бил напълно безопасен.

Ако имате зелена светлина, имайте предвид, че сексът не наранява бебето ви, безопасен е. Ембрионът е предпазен от амниотичния сак и по-късно от околоплодния мехур, както и маточната мускулатура. Маточната шийка, от своя страна е “запечатана” със слузеста запушалка, но все пак, практикувайте безопасен секс! Бебето не е защитено от болести, предавани по полов път - херпес, хламидия, СПИН и други, както и бактериални инфекции.

Някои жени се страхуват от оргазмите, защото смятат, че това е риск за бебето. При ниско рисковите бременности, това изобщо не трябва да ви притеснява. Маточните контракции по време на оргазъм са различни от контракциите по време на раждането.

Разбира се, изговорете страховете си с вашия лекар. Ако има някакви опасения за вашето или за здравето на плода, акушер гинекологът ви ще даде насоки и препоръки.

Самата бременност може да промени и досегашното ни желание за секс, може да се увеличи или пък изобщо да липсва такова. Не се страхувайте да обсъждате с партньора си вашите нужди, важно е за текущите и бъдещите ви отношения.

След появата на бебето, сексуалният живот също търпи промени и разговорите помежду ви, биха предотвратили кризи в двойката.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама