Въпросите, които трябва да си зададете преди брака


Въпросите, които трябва да си зададете преди брака
Снимка: iStock/Guliver

Преди да предприемете най-важната стъпка в живота си и да споделите дните си с един- единствен човек е хубаво да се замислите за някои неща. Какво очаквате и двамата от брака, кои ще са най-важните неща за вас, как си представяте дните си заедно, какви са вашите приоритети... По-добре да обсъдите всички тези въпроси с партньора си предварително и тогава да говорите за брак.

Как ще се чувствате в брака?

Може да изглежда, че това е доста странен въпрос за тези, които вече са решили да живеят заедно. Но повярвайте ни, бракът и съжителството заедно са две различни неща. За всеки партньор, да живеете заедно може да означава нещо различно", предупреждава психолога Джанет Реибщайн. За някои това е естествен етап преди сватбата. А за други, това е просто стъпка във връзката, без планове за бъдещето.  Помислете преди да вземете важно решение! Ако перспективата за женитба не ви плаши, страхотно! Но ако искате да направите това, само за да спасите вече избледняващи чувства, помислете отново!

ИЗПИТАН НАЧИН ДА СЕ СБЛИЖИТЕ С ПАРТНЬОРА СИ

Кой плаща сметките и кой мие чиниите?

Парите и домакинската работа са двете основни причини за семейните скандали. Задайте си въпроса: Партньорът ми отговорен ли е, как ще се държи в трудни ситуации? "Когато започнем да живеем в брак, поведенческите сценарии, които сме имаме в дълбокото си детство, идват на преден план.", обяснява Джанет Реибщайн. Очевидно е, че стъпвайки в брак, споделяме не само жизнено пространство с нашия партньор, но и нашия живот. Хубаво е да се разберем за някои битови въпроси, защото те ще са част от съжителството. Как да платите, кой кога ще готви и ще мие чиниите? Да не се окаже, че само единият от двамата ще прави тези неща...

Как завършват споровете ви?

Начинът, по който двойките преминават през конфликти, засяга взаимоотношенията им. Но, както при домакинските и паричните въпроси, няма категории "правилно"/"грешно". Много двойки започват да се карат, след като са се събрали. Но дори и да сте имали малки караници или големи спорове с блъскане на вратите, сега всичко ще бъде различно. "Начинът, по който спорите, ще трябва да се промени", казва треньорът по лични отношения Сюзън. Причината за споровете също ще е различна. Важен е, обаче, начинът, по който всеки реагира на тях и как приключват. Хубаво е хората да не си викат и да се опитват да разберат отсрещната страна.

Колко важно е личното пространство?

Ние често подценяваме важността на личното пространство и времето, което прекарваме поотделно. Определете колко важно за вас е това. Всеки трябва да може свободно да прави своите хобита и никога да не се чувства като затворник.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Съвети


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама