За „синдрома на болната кола“ - 5 трика за премахване на неприятните миризми в автомобила


За „синдрома на болната кола“ -  5 трика за премахване на неприятните миризми в автомобила
Снимка: shuttersrock

Спомняте ли си момента, в който  купихте автомобила си? Миризмата на нова кола е изключително специфична, и се оказва толкова любима на някои шофьори, че компаниите, които разработват ароматизатори, предлагат такива, които миришат на „нова кола“. С времето обаче, заради факта, че именно в колата прекарваме безброй часове, пушейки цигари, хапвайки набързо баничка, пица или бургер, разливайки сутрешното си кафе, тя се замърсява, амортизира и акумулира миризми. Точно ароматите са причината за появата на разговорния израз „sick-car syndrome”, или синдромът на болната кола, който се използва, за да опише замърсяването, което миризмите неизбежно носят със себе си и влиянето на подобни фактори върху настроението на шофьора.
Ако искате да подобрите качеството на въздуха в автомобила си, ако искате да го усещате по-чист и приветлив, ако искате да се избавите от намръщената физиономия на половинката, която неизбежно се появява на лицето, когато влезе в автомобила ви, можете да последвате  следващите 5 прости съвета:

Сменете филтъра на климатика

Кабинният филтър пречиства въздуха, който навлиза в купето, но с времето той задържа мръсотия и алергени, които в последствие „заживяват“ в нашия автомобил. Затова е и толкова важно той да бъде сменян, автомобилните производители препоръчват смяна на всеки 10 000 километра, а климатичната система да бъде дезинфекцирана и почиствана основно. Инвестирайте във висококачествен филтър, като може да помислите и за закупуването на пречиствател за въздух за кола.

 

Дълбокото почистване е важно

Дори, когато колата ни изглежда чиста, в нея се крият безброй бактерии и акари, а миризмата – тя е там без значение дали на първо четене всичко блести от чистота. В тези ситуации се препоръчва цялостно почистване на автомобила, което включва и изпиране на седалките. Съветът на специалистите е такова почистване да се прави поне 2 пъти в годината, като е много важно след него да оставите колата си с отворени прозорци, за да изсъхне перфектно. Иначе рискувате миризмата на мухъл да се настани в автомобила ви.

Пазете дистанция

Замърсеният въздух в купето е нещо, което трябва да се стараем да избягваме по всички възможни начини. Един от тях е да шофираме на по-голямо разстояние от превозното средство пред нас. Замърсителите от автомобилните газове, които влизат през климатичната система и отворените прозорци имат неблагоприятни ефекти върху водача и пътниците. Известно е, че замърсяването на въздуха в купето нарушава взимането на решения, кара хората се чувства сънливи или оказва неблагоприятни последици за здравето.

Аерозолът срещу цигарения дим

 

Пушенето на цигари в колата е един от основните замърсители на купето,  а всички знаем какво е усещането да влезеш в кола на пушач. Никой, който си избира кола, не може да сбърка дали предишният й собственик е бил пушач. Добрата новина за пушачите е, че вече има бездимни алтернативи на пазара като устройствата за нагряване на тютюн, с които се премахва проблема с миризмата на цигари. Едно от тях, предлагани на родния пазар, е lil SOLID 2.0. Южнокорейското устройство е удобна и бюджетна бездимна алтернатива, предназначена за всички пълнолетни пушачи, които търсят по-щадящи алтернативи в сравнение с продължителното пушене.

 

lil SOLID 2.0 e еднокомпонентно устройство, което използва технология за индукционно нагряване на тютюна посредством щифт, така че няма горене, дим и пепел, но насладата от истинския тютюн се запазва. Преминаването към бездимни алтернативи подобрява качеството на въздуха във всички затворени помещения, както и в колата, защото при употребата на бездимните устройства не се отделя цигарен дим, а аерозол, който не оказва негативно влияние върху качеството на въздуха. А и най-важното за колата ви:  миризмата му не се впива в различните тъкани в купето, както цигарения дим.

Почиствайте сами колата си

Поради динамичния ни начин на живот автомобилите се превръщат в едно от местата, където прекарваме голяма част от времето си. Когато това е така обаче, често попадаме в ситуации, в които чистотата в колите ни е далеч от задоволителна. Ако пък сте от хората, които са нетърпеливи и не обичате да чакате на опашки в автомивките, то тези съвети за точно за вас:

 - По-бюджетна алтернатива на препаратите за полиране се оказва балсамът за коса, които прави чудеса не само за блясъка на косата, но и за лака на колата ви. Интересен факт е, че измитият с балсам автомобил се цапа по-бавно и отбива дъждовните капки.

Чистите фарове са важни за вашата сигурност. Почистването им с обикновен препарат за прозорци ще даде желания ефект.

Прахосмукачката ще помогне да оберете всички дребни боклуци, които са останали по седалките и тапицерията. Добрата новина е, че прахосмукачките за коли са малки и не заемат много място в багажника, а вече има и все по-бюджетни варианти. Честото им използване гарантира по-чиста кола и по-здравословна среда за вас и близките ви хора.  

Лек път и безаварийно шофиране!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички