5 родителски грешки, които водят до финансово зависими деца


5 родителски грешки, които водят до финансово зависими деца
Снимка: iStock/Guliver

Родителите са склонни да мислят твърде много за бъдещето на децата си и тези притеснения често ги тласкат да търсят най-универсалните методи на възпитание, които ще помогнат на техните наследници да изградят успешна кариера. Но светът се променя и старите правила за успех отдавна са загубили своята ефективност. И тъй като всеки родител иска най-доброто за своето дете, днес ще ви кажем кои са най-пагубните грешки, които създават възрастни без професионална реализация и финансова култура.

1. Настоявате да вземе решение относно бъдещата си кариера

Идеята, че човек трябва да се занимава с едно и също нещо през целия си живот, отдавна е отживелица. Някои съвременни професии дори не са съществували преди 10 години, а други вече са изчезнали. А все повече млади хора търсят и изпробват различни длъжности в още по-различни сфери, за да се ориентират къде е тяхната сила.

2. Не позволявате на детето да прави грешки

Взискателният родител обикновено се опитва да усъвършенства способностите на малкото си слънчице, но докато детето порасне, родителите могат да станат непоносими изискващи - картините не са достатъчно добри, оценките не са перфектни и т.н. Детето получава непрекъснато критикуване, но няма възможност да поправи грешките си, което след години води до възрастен с ниска самооценка и липса на увереност.

7 грешки при отглеждането на дете, влияещи на живота му след това

3. Карате детето да пести пари

Светът не е неподвижен и начините да печелите или спестявате пари от миналото е малко вероятно да работят утре. Никой не знае какви умения ще ни трябват, за да оцелеем в новите икономически условия на бъдещето. Ето защо е важно да научим децата си да бъдат гъвкави и да се адаптират към промените, а не просто да пестят пари самоцелно. Напротив, спестовната сметка в банката дава само лъжлива сигурност, но ако децата нямат истински умения – с нея или без нея е все тая.

4. Да не позволявате да изразява чувствата си

Понякога възрастните се опитват да убедят малчуганите, че чувствата им са грешни – ожулените колене не болят, да се ядосваш е грешно, а да си тъжен е неприемливо, защото си дете. Разбира се, родителите се опитват да заменят истинските чувства на детето си с по-„приемливи“, защото така изглежда правилно. Но трябва да разберем, че едно от основните умения на „модерния” човек е способността да разпознава и управлява своите чувства, емоции и нужди.

Притча, която всеки родител трябва да прочете

5. Да не защитавате детето си от чужди хора

Всяко дете трябва да знае, че при конфликт, родителите му ще бъдат справедливи и няма да се доверят напълно на думите на учител, директор или съседка. Когато родителите позволяват на децата си да отстояват себе си пред авторитетни хора, те им помагат да изградят здравословно самочувствие и да развият чувство на отговорност за собствения си живот.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама