Хей бащи, това бебе е и ваше!


Хей бащи, това бебе е и ваше!
Снимка: iStock/Guliver

Появата на бебе в едно семейство е момент на неизмерно щастие, но и на напрежение и най-вече огромно натоварване за всяка майка. Именно в този нов период е изключително важно тя да получи подкрепа от своя партньор и да чувства всекидневната му опора. За съжаление, много често след първите часове и дни на еуфория от прибирането с малкия човек у дома, голяма част от младите бащи се отдават на старите си навици, забравяйки, че в дома им вече цари нов ред, както и че грижите за бебето са и тяхна отговорност.

След раждането

Ентусиазмът и огромното щастие, с които всяка майка посреща рожбата си, спомагат в дните около и след раждането тя да изглежда неуморна, а силите, с които се посвещава на детето – сякаш безкрайни. В действителност обаче този поток от енергия съвсем скоро ще намалее, особено когато към него се добавят и хилядите безсънни нощи от появата на коликите или просто друга причина, поради които малкото съкровище не спира своя плач. Това е и един от първите моменти, в които помощта на татковците е изключително нужна. Приспиване на детето, извеждането му на разходка, за да може майката да си почине или просто приготвяне на топла домашна супа – всичко това, мили бащи, ще покаже на съпругата ви, че сте с нея още от началото на нелекия път на родителството.

У дома

Уважаеми татковци, домът ви вече никога няма да е същият. Приемете, че в следващите няколко години холът ви ще е осеян с пеещи, пиукащи и подскачащи играчки, шумът от пералнята ще бъде ваш всекидневен спътник, а кулинарните изненади, с които доскоро съпругата ви ви е изкушавала, ще останат приятен спомен. И ако тя за трета поредна вечер ви поднесе притоплени спагети или пица от съседната пицария, просто й благодарете. Би било повече от полезно и ако най-накрая разучите тези странни "същества" из апартамента ви, наречени печка, миялна, прахосмукачка или познатата пералня и започнете да ги използвате по-често. Повярвайте, когато и да го направите, няма да е късно.

Отдих

Помните ли онова красиво момиче с фриволен поглед и рокля на цветя, в която се влюбихте преди години? Не сте я виждали отдавна, нали? Ами позволете й да се появи отново. Грабнете малкото плачещо бебе от ръцете на жена ви и подарете няколко часа сама навън. Просто навън. Без дете. И моля ви, не й звъннете през няколко минути с въпроси за местонахождението на памперсите, пюретата, розовата блузка или сините панталонки. Оставете жена си да "подиша" и няма да повярвате колко благодарна ще ви бъде след това.

10 НАВИКА ЗА ЩАСТЛИВ СЕМЕЕН ЖИВОТ!

Хоби

Колкото и да не ви се вярва, съпругата ви все още има своите хобита и интереси. Може да ви се струва, че цялото й същество е погълнато от грижите за новия човек, но ще е хубаво да ви припомним, че тя е същото онова момиче, което обича да спортува, рисува, ходи на театър и има своите индивидуални интереси. Не забравяйте това и се опитайте поне веднъж седмично да я отменяте основно в грижите за детето, за да може да си припомни и живота извън майчинството.

Споделеност

И не на последно място – въпреки новия ви живот като двойка, не забравяйте, че това семейство съществува заради вас двамата като двойка. Опитайте се да намирате време един за друг, колкото и трудна задача да ви се струва, изненадвайте съпругата си с чести, но мили жестове на внимание, правете й комплименти. Всичко това ще й помогне не само да се чувства добре в новата си роля, но и ще й напомни, че най-важното – това е вашето семейство.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама