"Мистерията на българските гласове" с първи сингъл от 20 години


"Мистерията на българските гласове" с първи сингъл от 20 години
Снимка: Rejoy

Първият сингъл от предстоящия нов албум на "Мистерията на българските гласове" със заглавие "Pora Sotunda" излиза официално на музикалния пазар в целия свят днес. Той е с участието на изключителната Лиса Джерард от дуото Dead Can Dance.

Сингълът се издава в ограничено количество – в 7 инчов винилов формат, от които ще бъдат разпространени само 1000 бройки в света - в България те ще са 50. Ще се разпространява и цифрово във всички дигитални платформи.

Песента "Pora Sotunda", която е А страна на сингъла, е изключително нежна и лирична. Тя е първият официално издаден студиен запис на "Мистерията на българските гласове" след повече от 20-годишна пауза и е елегантен предшественик на очаквания нов албум. В нея красиво се преплитат гласовете на хора и Лиса. От Б страна на сингъла звучи песента "Ганка", която е хорова и ни връща към корените и традициите на световноизвестният състав – носител на награда Грами от 1990 г. В основата й стои съществуваща народна мелодия, развита и композирана от Петър Дундаков, а в записа участва и Дейвид Кукерман – перкусинист на Дед кен денс.

Меломани и ценители могат да се насладят и на въздействащ, магичен, черно-бял видео клип заснет към песента "Pora Sotunda", който също има своята световна премиера днес.

Видеото е дело на режисьора Иван Москов и е снимано в България, а част от кадрите са направени в едно напълно обезлюдено село в Родопите - Дядовци. Главният герой във видеото не е актьор или звезда, а уличен художник, който се справя чудесно в своя дебют пред камера.

Новият албум на "Мистерията на българските гласове" е плод на почти двегодишна работа. Специален гост в него е австралийката Лиса Джерард известна на меломаните както като член на дуото Dead Can Dance, така и като композитор и изпълнител на филмова музика. През 2000 г. тя печели "Златен глобус" за музиката към филма "Гладиатор", създадена съвместно с композитора Ханс Цимер. В албума участват още световният шампион по бийтбокс – SkilleR и немският перкусионист Дейвид Кукерман. С неповторимо присъствие са и българските музиканти: Петър Миланов - китара, Христина Белева - гъдулка, Костадин Генчев – кавал и Димитър Карамфилов – контрабас.

Новият албум на "Мистерията на българските гласове" се очаква да излезе през пролетта на 2018 г.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Шоу


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама