Мексикански филм спечели голямата награда във Венеция


Мексикански филм спечели голямата награда във Венеция
Снимка: Getty Images/Guliver

Мексиканският режисьор Алфонсо Куарон спечели "Златен лъв" за лентата "Рома". Това съобщи международно жури на 75-ия филмов фестивал във Венеция, начело с режисьора Гийермо дел Торо.

Въпреки звучащото по италиански име "Рома", филмът няма нищо общо със столицата на Италия. Рома - това е проспериращ буржоазен район в родното място на Куарон, Мексико, където се развива семейната история на две жени през 1960 г. За да се придаде по-голяма автентичност, филмът е черно-бял. Той е в по-голямата си част автобиографичен и е вдъхновен, по думите на режисьора, от спомени за детството му.

Продукцията беше приета възторжено от критиката и публиката, като остана фаворит до последния ден на конкурса, в който участваха 21 филма. На победата не попречи нито факта, че "Рома" ще бъде пуснат само по интернет в мултимедийната платформа на Netflix, нито подозренията, че мексиканският режисьор Гийермо дел Торо е лобирал за подкрепа на своя сънародник и приятел. "Решението беше прието с единодушие", заяви председателят на журито на заключителната пресконференция, предаде Ройтерс.

Според професионалния и зрителски интерес по петите на "Рома" са били уестърн-комедията на французина Жак Одиар "Братята Систърс" за братя гангстери, изпълнявани от Джон С. Райли и Хоакин Финикс и филмът на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос "Фаворитката" за английския двор по време на управлението на Ана Стюарт. Тези два филма получиха "Сребърен лъв": Одиар беше удостоен с наградата за най-добър режисьор, а Йоргос Лантимос спечели Голямата награда на журито. Изпълнителката на главната роля в "The Favoritе", британската актриса Оливия Коулман, получи приза за най-добра актриса.


За най-добър актьор беше отличен Уилям Дефо за ролята си във филма "Ван Гог. На прага на вечността", в който той пресъздава холандския художник.

От съображения за политкоректност не можеше да не бъде наградена единствената жена участничка в съревнованието за режисьори, австралийката Дженифър Кент със "Славеят", разказващ за кърваво отмъщение. Той е удостоен със Специалната награда на журито за режисура и наградата на името на Марчело Мастрояни за начинаещ актьор - Байкали Ганамбар, изиграл абориген, който помага на главната героиня.

Братята Джоуел и Итън Коен бяха наградени за най-добър сценарий за уестърна "Балада за Бъстър Скръгс".

Наградата на името на Луиджи Де Лаурентис за най-добър дебют отиде при филма на сирийската режисьорка Судад Каадан "Денят, в който изгубих сянката си". Лентата показва тъжното ежедневие на все още обхванатата от война Сирия и взе участие във втория конкурс "Хоризонти", съобщи ТАСС.

Неприятно сюрпризирани от решението на журито бяха само италианците, които останаха без награди. Италия се представи в конкурса с два игрални филма – "Суспирия" на нашумелия с "Призови ме с твоето име" режисьор Лука Гуаданино и "Революция в Капри" на Марио Мартоне, а също и с документалния филм "Какво ще правиш, когато светът гори"на Роберто Минервини.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама