6 изобретения на жени, променили света завинаги


6 изобретения на жени, променили света завинаги
Снимка: Getty/Guliver

Жените са свикнали да се справят с трудностите, които срещат освен на пазара на труда, но и в ежедневието. Всички знаем, че голяма част от тези предизвикателства се дължат повече или по-малко на неравенството между половете. Днес ще ви представим няколко важни и доста популярни изобретения, които няколко смели дами са ни оставили като наследство и за които сме сигурни, че не сте и подозирали, че са измислени от жени!

1. Филтърът за кафе

Мелита Бенц, домакиня, е сметнала, че почистването на кафеварката и платнените филтри, използвани по това време, е изключително досадно. Затова тя решава да намери нов начин за филтриране на кофеиновата напитка. След няколко теста, тя решава да вземе чаша с калай и да пробие няколко дупки в нея. После добавя лист хартия от тетрадката на сина си, филтрира напитката и резултатът е невероятен. Мелита регистрира патента през 1908 година и скоро след това започва собствен бизнес. Години по-късно, по време на Първата световна война, компанията се сблъсква с много трудности, но успява да се развие въпреки всичко и към днешна дата е доста успешна.

2. Инжекционната спринцовка

Американската медицинска сестра Летиша Мамфорд Гиър е отговорна за създаването на първата спринцовка с бутало, произведена през 1899 година. Без съмнение това е една наистина важна иновация в областта на здравеопазването, а и в много други сектори.

3. Памперсите

Марион Донован е създателката на първата пелена за еднократна употреба. Идеята се появява малко след Втората световна война, когато тя е изцяло посветена на семейния живот и домакинските дейности. С шевна машина и душ завеса Марион успява да създаде първия си прототип на памперс.

4. Съдомиялнате машина

Джоузефин Кокрайн построява първата съдомиялна машина през 1886 г. Няколко години по-късно тя успява да привлече интереса на ресторантьорските предприемачи по време на панаир в Чикаго, но машината изживява своя връх едва през 50-те години на миналия век, когато става достъпна за домакинствата.

5. Играта „Монополи“

Първоначално идеята за това е била да се предаде понятието икономика и да се демонстрира колко вредна е капиталистическата система. Дизайнерът Елизабет Дж. Филипс създава играта, която е патентована през 1904 г., но се продава като изобретение на Чарлз Дароу. За щастие, след като светът разбира кой е истинският създател, компанията компенсира Елизабет.

6. Безжичният интернет

Актрисата и изобретател Хеди Ламар разработва в партньорство със своя приятел и композитор Джордж Антхейл технология, известна като предшественик на Wi-Fi. Идеята й позволява дистанционно управление и предотвратяването на прихващането на сигнала от врагове, чрез промяна на честотата на радиосигналите в спектрална лента. Изобретението не е влязло в употреба много години, но в края на 90-те дуото получава голяма награда за своето откритие.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама