4-те качества на добрия лидер


4-те качества на добрия лидер
Снимка: iStock/Guliver

Зад всеки успял екип неизменно стои един велик лидер. За най-добрите лидери е характерна специфична група от черти, които имат ключово значение за способността им да водят.

Това са 4-те най-важни черти, които трябва да притежавате, ако искате да бъдете добър лидер, пише Inc.com.

1. Съпричастност

Едно от най-важните умения, което човек може да притежава, е способността да разбира останалите. Тези, които са в състояние да се поставят на мястото на някой друг и да разберат чувствата и емоциите, които той изпитва, могат да реагират по-адекватно на неговите нужди и желания.

Това разбирателство води впоследствие до изграждане на по-силни и устойчиви взаимоотношения с хората от вашия екип. Лидерите, които демонстрират съпричастност, печелят подкрепата на хората около тях и започват да виждат уважението в очите на своите служители.

2. Честност

Лъжата и нечестността са най-лошите грешки в бизнеса. Веднъж изгубили доверието на вашите служители, трудно може да си го върнете обратно. Това важи както в професионален план, така и в личния ни живот. Великите лидери винаги поддържат високо ниво на прозрачност, без значение колко усилия им коства.

3. Решителност

Един от най-големите проблеми в нашето съвремие е неспособността да избираме от многото възможности, които ни заобикалят. В тази модерна динамика е наложително лидерите да бъдат достатъчно решителни, за да насочат екипите си в правилната посока и да избегнат всички странични фактори, които отвличат тяхното внимание. Те трябва да вземат бързи и информирани решения в движение, придържайки се към фактите и данните, които са събрали предварително.

4. Оптимизъм

Да бъдете позитивни, когато нещата не вървят в посоката, в която сте се надявали, определено не е лесно. Мотивацията на екипа е първото нещо, което понася удар от неуспеха и лидерът е този, които трябва да повдигне настроението и да успокои ситуацията.

Служителите ви трябва да се чувстват добре, за да могат да използват пълния си потенциал на работа. Щастието им трябва да бъде ваш приоритет.

Четете още интересни новини в бизнес сайта ни Expert.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама