5 навика на успешните хора


5 навика на успешните хора
Снимка: iStock/Guliver

Да правите едни и същи неща ден след ден изобщо не е скучно и глупаво, стига да ви кара да бъдете продуктивни и щастливи. За съжаление, много хора не проучват достатъчно добре как прекарват времето си, съответно нямат идея дали действията им са полезни или вредни по отношение на личните им успехи. Хората с високи постижения обаче разбират необходимостта от ежедневна рутина, която е доказала ефикасността си. Ето кои са част от дневните навици на някои от най-успешните лидери в света.

1. Използвайте "златните правила"

"Всеки човек има своите мъдрости и правила, които е научил от своите баба и дядо или пък от детската градина. Независимо кой е източникът на знание, доказано е, че колкото по-стари са "златните правила", толкова по-добре ви действат те. Опитайте се да си припомните житейските мъдрости от типа "Няма да излезеш, преди да си оправиш стаята", "Прибирай се за обяд", "Играй честно", които майка ви е повтаряла години наред. Спазвайте ги дословно" – Джон Бийвър, главен финансов директор на Biolase Inc.

2. Спрете да вършите няколко неща едновременно

"Има един милион неща, които искаме да свършим всеки ден. Въпреки това, да бъдем "multi tasking" не ни помага особено много. По-добре е да се фокусираме върху приоритетите, изискващи най-много енергия и време. Създаването на крайни срокове също помага доста, като например – телефонни разговори с важни клиенти между 9 и 9.45, отговаряне на имейли – между 10 и 11 часа. Но в никакъв случай двете заедно, защото забравяте какво сте говорили по телефона, щракайки с другата ръка по клавиатурата" - Винита Венкатеш, вицепрезидент на продуктовия маркетинг на Mya Systems.

3. Отделете време за себе си

"Това може да бъде 15 минути четене, чаша кафе, подреждане на бюрото, медитация или молитва. Вземете тези моменти, за да се почувствате благодарни за всичко, което имате и това може да послужи като гориво и да ви даде сили да продължите напред" – Еял Барад, главен изпълнителен директор на Cannabics Pharmaceuticals.

4. Излезте от зоната на комфорт

"Независимо колко сте заети или колко опит имате зад гърба си, едно ново мнение никога няма да ви бъде излишно. Дори нещо повече – опитвайте се да разчупвате стереотипите, които сте изградили с времето, макар те да са работещи за вас. Никога не знаете дали няма да изскочи нещо още по-подходящо за дадена ситуация" - Крис Аймон, съосновател и главен технически директор на Interaxon.

5. Казвайте "Благодаря" по-често

"Преди известно време осъзнах, че трябва да давам положителна подкрепа по-често и измислих една хубава система, за да си помогна. Всяка сутрин слагах 3 покер чипа на бюрото си, премахвайки по един всеки път, когато давах положителна обратна връзка на някой колега. В началото имаше дни, в които и трите чипа не помръдваха по цял ден. Започвах да казвам "Благодаря" и "Добра идея" по-често, а чиповете започнаха да намаляват все по-бързо, докато колегите ми видимо бяха по-щастливи" – Нейт Кели, CEO на Adero.

Четете още интересни статии в бизнес сайта ни Expert.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама
Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама