9 неща, които интелигентните хора не казват


9 неща, които интелигентните хора не казват
Снимка: iStock/Guliver

На всеки от нас му се е случвало да каже нещо необмислено, за което после съжалява. За да бъдат избегнати такива ситуации, човек трябва да изгради добри социални умения - склонност да се поставя на мястото на другия още преди да е започнал диалога с него, и способност да запазва спокойствие. Едва ли би могло да се предвиди от кое точно всеки отделен човек - колега или лице, което не познаваме добре, би се засегнал, пише Entrepreneur. Но все пак има няколко често срещани изказвания, които интелигентните хора не използват:

1. "Изглеждаш уморен/а"

Мнозина го казват не с лоши намерения и защото искат да са полезни, ако могат някак, но тази констатация най-често успява да засегне човека отсреща, дори сама по себе си да е вярна. Заменете я с въпроса "Как си?", изказан с усмивка и последван от обръщение по име.

2. "Боже, колко много си отслабнал/а!"

Макар за мнозина това да е комплимент, смисълът може да се тълкува двузначно и да се разчете като "Мисля, че си погрознял/а". Вместо това може просто да казвате "Изглеждаш добре" или да не казвате нищо.

3. "Ти си твърде добър/добра за това работно място/ за този човек"

Ако някой страда, заради провалена професионална или лична връзка, по този начин не го успокоявате, защото посочвате, че първоначалният му личен избор е бил лош. По-добре кажете "Те губят!".

4. "Ти винаги..."/ "Ти никога..."

Никой абсолютно винаги или абсолютно никога върши или не върши нещо. Хората не са същества в едно измерение, не опитвайте да ги дефинирате абсолютно. Обикновено такова говорене ги провокира да застават в отбранителна позиция. Ако имате проблем с тях, посочете какво е направил точно другият човек, за да възникне проблема за вас. Може да се каже например "Изглежда ти правиш това често" или "Правиш това достатъчно често, за да се забележи".

Прочетете останалите ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама