За да успеете, трябва да търпите критика


За да успеете, трябва да търпите критика
Снимка: iStock/Guliver

риемате ли прекалено лично критиките, отправени към вас? Съвсем нормално е да е така. На теория всички знаем, че критиката е нещо полезно и градивно, но когато сме изправени пред нея, се задействат защитните ни механизми. Това обаче може да попречи на професионалното ни израстване, пише Lifehack.

Критиките не ви дърпат назад, напротив - те са гориво, което ще ви помогне да се усъвършенствате. Изисква се кураж да признаеш, че имаш още много да учиш. По пътя нагоре критиката е крайъгълният камък, показващ накъде да тръгнем, за да прогресираме.

Освен това, тя ни свързва с други хора на по-дълбоко ниво. Понякога изграждаме стени помежду си, които могат да бъдат съборени само чрез комуникация. Колкото и да не ви се вярва, критиката може да бъде ефективна форма на общуване. Позитивната ни информира какво впечатление оставяме у другите, а негативната може да се превърне в мотивацията, от която сме се нуждаели, без да го осъзнаваме.

Културата в днешно време като че ли не окуражава критицизма. Тези, които си позволяват да критикуват, са мразени и изолирани. Но такава среда не е никак здравословна. На всеки му е необходима поне малко критика, за да расте.

Затова когато чуете критики по свой адрес, опитайте се да мислите за позитивите, които могат да ви донесат. Така ще бъде по-леко на душата ви, а и успехът ще ви се види по-достижим.

Четете още интересни новини в бизнес сайта ни Expert.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама