Експерти: Какви спестявания трябва да има човек до 30?


Експерти: Какви спестявания трябва да има човек до 30?
Снимка: iStock/Guliver

Преди няколко години финансовият журналист, Жан Чацки, написа в социалната мрежа, че средностатистическият 30-годишен работещ човек трябва да се стреми да има спестявания колкото годишна работна заплата. 40-годишните трябва да се стремят да спестят 3 пъти годишната си заплата, а 50-годишните - 6 пъти. Хиляди потребители определиха тези данни като нереалистични и абсурдни.

В крайна сметка спестяването на пари е маратон, а не спринт - такъв, който всеки трябва да направи със собствено темпо. Междувременно от T Rowe Price, водеща американска компания за управление на глобални инвестиции и публична собственост, излязоха със собствено мнение - половината от годишните нетни доходи са достатъчни спестявания за 30-годишен човек.

10-ТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА НА РАБОТАТА ОТ ВКЪЩИ

И ако спестяването ви се струва невъзможна цел, можете да се почувствате толкова демотивирани от тези цифри, че да се запитате какъв е смисълът. Затова – мислете в насоки, а не в конкретика. Финансистите от T Rowe Price казват, че никой не знае каква е заплатата ви, къде живеете, какви са разходите ви, сметките, дали сте самотен родител, или пък помагате на близки хора. Много специфични данни влияят върху способността ви да пестите.

Добрата новина е, че ако изплащате собствено жилище, това се води вашата спестовна „вноска” по един или друг начин. Ако това е вашият случай, професионалистите съветват да се стремите едва към 15% от годишната си заплата като допълнителни спестявания за „черни дни”, които биха покрили няколко месеца икономическа криза, като тази, която в момента е завладяла света.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама