Финансов уелнес: Какво трябва да знаете за най-новия тренд


Финансов уелнес: Какво трябва да знаете за най-новия тренд
Снимка: iStock/Guliver

Разбира се, чували сте за всички модерни течения като баланс между работа и личен живот, грижа за себе си в неделя и положителни утвърждения, но чували ли сте за „финансов уелнес”? Финансовото здраве всъщност е решаваща част от индивидуалната грижа за себе си, която много хора пренебрегват.

Какво е финансов уелнес?

Казано по-просто, финансовото здраве е точно това, което звучи: здрави финанси. Чувствате се готови да се справите с всяка финансова криза, контролирате изплащането на кредита, знаете какво влиза и излиза и не се чувствате стресирани от финансовото си състояние (без значение какъв доход имате). Но финансовото благополучие не свършва с това да имате „достатъчно“ пари и да знаете какво да правите с тях. Разликата между финансовото благополучие и финансовата грамотност е, че финансовият уелнес признава, че парите не са крайна дестинация – напротив, те са инструмент, който използваме, за да живеем възможно най-щастливия, най-здравословния и най-добрия живот.

Парите са търговска система. Вие обменяте жизнената си енергия за всичко, което искате, за да направите живота си по-щастлив и по-добър. Начинът, по който управлявате, инвестирате и харчите парите си, не само диктува бъдещите ви финанси, но и подсъзнателно изпраща съобщение до вас колко струва енергията на живота ви.

Защо финансовото здраве е важно?

Мислете за своето благополучие като кръгова диаграма. Кръгът е съставен от различни триъгълничета - парче за храна, парче за фитнес, парче за любов. Но финансите също са парче от пая ви за благополучие, тъй като са толкова голяма част от живота ни.

Финансите са един от най-често срещаните основни стресови фактори и както много от нас знаят много добре хроничният стрес може да повлияе негативно на нашето здраве и благосъстояние. Финансовото безпокойство засяга не само банковата ви сметка или навиците ви за харчене, но може да проникне и в други области на живота ви.

Съвети за финансов уелнес:

1.Бюджет, базиран на това, което ви носи радост

Обмислете как искате да изразходвате жизнената си енергия. Наистина ли ви носи радост да пиете коктейл с онази приятелка, с която дори не се забавлявате, или да си купите пуловера, който никога няма да облечете? Управлението на парите ви въз основа на това какво ви носи и какво не ви носи радост ще намали стреса, който идва с харченето на пари за ваканции, предмети и преживявания, които наистина обичате.

2.Образовайте се

Голяма част от финансовия стрес идва от това, че се чувствате необразован. Какви са всички тези видове сметки, данъци, как да изплатя кредит и какво всъщност мога да си „позволя”? Има изключително много онлайн програми за финансова грамотност, чиято цел е подпомагането на жените да управляват парите си.

3. Инвестирайте в себе си

Говорихме за харчене на пари, но парите също могат да бъдат инвестирани. Точно както инвестирате пари в акции, за да получите повече от това, което първоначално сте инвестирали, можете да инвестирате пари и в други неща: членство във фитнеса, онлайн курс и т.н. Друг Колкото повече пари влагате в нещо, толкова по-вероятно е да го запазите като навик. Решете какви искате да бъдат вашите навици и след това инвестирайте парите си, за да ги постигнете.

4. Автоматизирайте спестяванията

Правилото, когато получите заплата, е първо да платите себе си в миналото (дълг), а следващото да платите себе си в бъдеще (спестявания). Ако имате проблеми със спестяването на пари или искате да започнете да спестявате за онези големи покупки, които ще ви направят щастливи, опитайте да автоматизирате, за да не се налага да мислите за това. Дори ако са само 10 лева, настройте автоматичен депозит, който да тегли на определена дата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама