5 финансови трика, с които ще спестявате по 200 лева на месец


5 финансови трика, с които ще спестявате по 200 лева на месец
Снимка: iStock/Guliver

Всеки ще се съгласи, че понякога парите сякаш сами излитат от портфейла ни. Докато вземете заплата и цялата сума или вече е разпределена, или си отива неусетно. 50 лева в кварталния магазин, 30 – за маникюр, 10 в обедната почивка. Само един поглед към бюджета ви и можете да видите колко бързо се натрупват тези дребни разходи. Но ако възприемете по-интелигентни финансови навици, можете да върнете 200 лева на месец обратно в джоба си.

1. Направете одит на договорите си

Няма да повярвате колко излишни пари давате на месец за неща, от които нямате нужда и дори не знаете, че имате в пакета. Вземете например договора си за телевизия и вижте колко от каналите гледате реално. Винаги можете да преподпишете на по-изгодни условия. Същото важи и за договора на мобилния ви – имате ли нужда от тези 500 безплатни минути? Проверявали ли сте колко от тях използвате месечно? Само от смяната на условия по договори можете да спестите около 30 лева на месец.

5 НЕЩА, КОИТО НИКОГА ДА НЕ КАЗВАТЕ НА ИНТЕРВЮ ЗА РАБОТА

2. Използвайте само пари в брой

Парите кеш са най-добрият инструмент за контролиране на вашите разходи. Не само че ограничават шансовете ви за изкушение, но и ви насърчават да приложите бюджета си в действие. Направете си ежедневно разпределение, след което опитайте да приберете кредитните си карти за месец. Или, ако все пак трябва да купите нещо онлайн, използвайте опцията „наложен платеж”, за да не се развали организацията.

3. Отделяйте 5-левовите банкноти

Когато плащате в брой, бихте могли да оставите настрана всяка банкнота от 5 лева, която се появява в портфейла ви. Рестото ви от кафе? Петолевката на скрина? Заделете ги и вижте резултата на края на месеца. Една жена в Масачузетс, САЩ стана известна с този трик в началото на 2005г, когато преброи 40 000 долара от спестени 5-доларови банкноти. Ако успявате да отделите дори 3 банкноти седмично, това са 60 лева в края на месеца.

4. Включете гардероба си в работа

Всички аксесоари и обувки, които сте си купили, защото са били „любов от пръв поглед”, но събират прах в гардероба ви? Ще се изненадате колко много възможности има за препродажба на артикули онлайн. Отделете време за почистване на гардероба си и обмислете възможността да ги продадете, защото това може да ви спечели от 50 до 150 лева.

5. Планирайте спестовен спринт

Финансовите специалисти предлагат „спестовен спринт”, който изисква да преглеждате финансите си веднъж месечно и да обръщате внимание на областите, за които смятате, че сте били твърде несериозни. Да речем, твърде много поръчки на храна или твърде често посещение на фризьорския салон. След като определите точно разхода, обещайте си, че ще го намалите за предварително определен период от време. РезултатътТой варира, но трябва да се стремите към нещо, което ви спестява поне 100 лева.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама