5 неща, които никога да не казвате на интервю за работа


5 неща, които никога да не казвате на интервю за работа
Снимка: iStock/Guliver

В списъка с „неща, от които се страхуваме“, интервютата за работа са точно между миенето на душ-кабина и ходенето при зъболекар. Независимо дали кандидатстваме за мечтаната позиция, или за работата, с която просто ще се издържаме в момента, може да е лесно да се изнервим и да кажем нещо неподходящо на интервюто. Ами ако зададем добронамерен въпрос по грешен начин? Ами ако оставим лошо впечатление? Ето 5 неща, които трябва да спрете да казвате по време на събеседване и какво да кажете вместо това.

1.„Нямам въпроси“

Дори ако кандидатствате за компания, с която сте запознати - купувате всички техни продукти, получавате техните бюлетини и други, трябва да сте подготвени с няколко въпроса, така че интервюиращият да знае, че сте ангажирани. Ако нямате никакви въпроси означава, че или не ви е грижа за работата, или изобщо не сте се подготвили. Не е нужно да се правите на Шерлок Холмс, но трябва да сте подготвени с достатъчно познания за марката, за да демонстрирате интерес. Минимум разгледайте емисиите в социалните медии на компаниите, с които се срещате.

7 ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ТРИКА, С КОИТО ЩЕ ВПЕЧАТЛИТЕ ШЕФА

2. „Последният ми шеф беше ужасен”

Може да не сте напълно доволни от настоящия или бившия си работодател, но ако кажете нещо негативно за него на потенциалния си шеф, това изпраща сигнали за вашето ниво на професионализъм. Ако ви бъде зададен поведенчески въпрос от рода на „Назовете ситуация, когато сте се справили с труден човек”, се съсредоточете повече върху това как „продавате” себе си и как сте се справили със случая. Не е нужно да казвате, че става дума за вашия шеф. Ако ви попитат защо искате да напуснете компанията, не разкривайте, че имате токсичен шеф. Можете просто да кажете: „Научих всичко, което има да се научи на тази позиция, ориентиран съм към растежа и затова се интересувам от вашата възможност.“

3. „Как се справих?”

Надали някога ще си тръгнете от интервю с чувството, че сте се справили напълно. Искането за незабавна обратна връзка може да показва липса на увереност. Човекът, който ви интервюира може да предположи, че винаги ще търсите валидация и за работата. Вместо това, попитайте „Какви са следващите стъпки?“

4. „Това е страхотна стъпка за кариерата ми”

Чудесно е да сте ориентирани към кариерата и повечето работни места на начално ниво ще ви помогнат да влезете в която и да е област, но потенциалният работодател ще бъде предпазлив да наеме някой, който е насочил вниманието си другаде. Те трябва да знаят, че ще се представите на най-високо ниво в тяхната компания. „Каква е възможността за растеж на тази длъжност?“ звучи доста по-добре.

5. „Трябва ли да идвам в офиса?"

Всичко опира до времето и начина, по който формулирате въпроса. След пандемията много работодатели се опитват да намерят оптималния баланс между работа от вкъщи и влизане в офиса. Има и по-голям акцент върху психичното здраве. Бъдете стратегически по отношение на това. Може да създадете впечатление, че не мислите да работите сериозно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама